Određena minimalna satnica za rad studenata

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2018. u 09:08
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Nacrt zakona uskoro bi se trebao naći na Vladi.

Minimalna satnica za rad studenata neće smjeti biti niža od 21,49 kuna. U slučaju da student radi državnim blagdanom, noću, prekovremeno ili nedjeljom, ima pravo na 50-postotno uvećanje naknade za rad. Osim toga, izvođač, a u ovom slučaju to je student, imat će i pravo na naknadu putnih troškova, naknadu za topli obrok te druge naknade ukoliko su ugovorom o studentskom radu dogovorene.

Ako, pak, student radni najmanje šest sati dnevno, poslodavac će mu biti dužan osigurati plaćeni odmor od najmanje 30 minuta. Naime, nakon više od godinu dana od kada je otvorena rasprava o reguliranju studentskog rada koji je, posebno u telekomunikacijskom sektoru, postao sve rašireniji nagrizajući tako klasična radna mjesta, resorno ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je nacrt prijedloga zakona o obavljanju strudentskih poslova.

Nacrt zakona uskoro bi se trebao naći na Vladi. Njime je praktično ozakonjeno postojeće stanje, odnosno poslodavcima se daju široke mogućnosti za korištenje jeftinijeg rada na uštrb klasičnih oblika zapošljavanja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

S 18 na 25. To stvarno ne bi bilo loše, samo kad bi rasla minimalna plaća za sve zaposlene jer ovako će još više ljudi ilegalno raditi na studentski ugovor.

Kod nas je 25,00 kn.

New Report

Close