‘Odobrenje radova ljeti spašava građevinu, a ne ugrožava sezonu’

Autor: Suzana Varošanec , 11. lipanj 2020. u 22:00
Zabrana radova tijekom ljeta otežala bi oporavak i realizaciju/SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL, PD

Turista nema i sezona je na žalost ugrožena, pa bi svakako trebalo omogućiti građevinarstvu koje se tek uhodalo da nastavi raditi, kažu u Dal-Kon Ingu Split.

Građevinske tvrtke nije uspjelo skroz zaustaviti ni izbijanje epidemije koronavirusa – radove su izvodile barem u smanjenom opsegu, no nakon stabilizacije zbog popuštanja mjera sad im se čak i u priobalju tijekom ljeta otvara perspektiva da nastave sve započete radove.

Umjesto poslovičnog zaustavljanja bagera na tri mjeseca u jeku sezone zbog velikog broja turista, povratak na ‘novo normalno’ građevinarima donosi izgleda aktivniji režim djelovanja na započetim projektima.

To znači brojne dizalice na obali: naime, iako su po Zakonu o gradnji lokalne vlasti još prošle jeseni usvojile odluke o privremenoj zabrani velikog dijela građevinskih radova tijekom ovog ljeta, čini se da to ipak neće biti slučaj jer se pod pritiskom posebnih okolnosti očekuje suspenzija odluka od strane velikog broja gradskih i općinskih vijeća.

U tome prednjači Grad Dubrovnik, čiji će primjer slijediti i tamošnje općine, a pozitivno se očitovao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji će, povodom apela HGK, gradskim vijećnicima preporučiti za građevinare fleksibilniju odluku. Generalno, drugačiji razvoj teško je očekivati, nakon što su tvrtke masovno signalizirale velik udar na poslovanje sektora od 15. lipnja do 15. rujna.

Relaksiranje uvjeta rada
Oslonac za očekivano relaksiranje uvjeta rada u ljetnim mjesecima, pored podrške HGK predstavlja i ona od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koji će kako se čini uputiti ‘lokalcima’ preporuku o ukidanju ove zabrane.

Također, iz središnjice Komore upućeni su preko mreže Komorinih županijskih organizacija i dopisi u kojima su upozoreni gradonačelnici i načelnici općina s nizom razloga zašto je potrebno da se navedene odluke suspendiraju. Između ostalog, potpuni prekid svih zemljanih i konstrukcijskih radova otežao bi oporavak i realizaciju radova, a to bi nanijelo dodatnu financijsku štetu i posljedično dovelo do otpuštanja velikog broja radnika, navodi se u dopisu potpredsjednice HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjane Čagalj.

55

stanova obuhvaćaju projekti novogradnje u Splitu, investicijske tvrtke u građevinarstvu Dal-Kon Inga

“Odobrenje započetih zemljanih i konstrukcijskih radova u ljetnim mjesecima znatno bi pomoglo graditeljstvu i srodnim granama, a ne bi značajno ugrozilo turističku sezonu koja će iz objektivnih razloga biti nešto skromnija”, tvrdi Čagalj dodajući da su im stigle pozitivne reakcije iz Splita. Član Uprave Dal-Kon Inga Željko Krstičević navodi kako se još uvijek pribojavaju 15. lipnja kad bi trebali prestati s radovima.

Odluka na Gradskom vijeću

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara pozvao je investitore i izvođače da pošalju zahtjeve za nastavak radova radi rasprave na Gradskom vijeću.

“Turista nema i sezona je na žalost ugrožena, pa bi svakako trebalo omogućiti građevinarstvu koje se tek uhodalo da nastavi raditi. Sve JLS bi trebale obustaviti primjenu zabrane, a nama bi jako značila ova podrška jer od tri projekata u Splitu, tek je jedan u završnoj fazi”, navodi Krstičević dodajući da je riječ o gradnji ukupno 55 stanova, te da je investicija u kojoj su u tijeku završni zemljani radovi vrijedna 3 milijuna eura, a ona s intenzivnim konstrukcijskim radovima iznosi oko 8 milijuna eura.

Zemljani radovi – ograničenje
Strukovna grupa graditeljstva ŽK Dubrovnik brzo je reagirala uputivši molbu Gradu Dubrovniku te općinama Konavle, Župa Dubrovačka, Dubrovačko primorje i Orebić za stavljanje van snage Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova.

Na prošloj sjednici tamošnjeg Gradskog vijeća prijedlog je i usvojen. Dozvoljeni su radovi na konstrukciji, osim nedjeljom i blagdanom, no zemljani radovi nisu dozvoljeni. Općine su također najavile da staviti ovu točku na iduće sjednice općinskih vijeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close