Odmrzavanje ulaganja Splitu nosi barem 50% više hotelskih kreveta

Autor: Marija Crnjak , 11. siječanj 2022. u 22:00
Najavljeno je ulaganje u prvi hrvatski Mövenpick, koji će se smjestiti na splitskoj plaži Žnjan/PD

U fazi gradnje ili pripreme četiri nova projekta, a najavljuju se i manji.

Nakon polakog, ali sve sigurnijeg odmrzavanja turističkih ulaganja, koja čekaju skoro dvije godine da prođe pandemijska kriza, grad Split očekuje nastavak značajnog investicijskog ciklusa koji će za gotovo 50 posto povećati broj hotelskih kreveta u tom gradu, ali i podići kvalitetu strukture smještaja.

Prema dosadašnjim najavama ulagača, u fazi gradnje ili pripreme je novih 757 soba u samo četiri nova hotelska projekta, koji uključuju i svjetske hotelske brendove, a uz njih se najavljuju i manji projekti, kao i sve jači trend transformacije privatnog smještaja u integralne hotele.

Zadnji s 5* iz 2016.
Iz podataka eVisitora koje su nam ustupili u Tuističkoj zajednici Grada Splita, hotelsko tržište u Splitu trenutačno čini ukupno 4000 kreveta u 57 hotela. Većina hotelskih kapaciteta je kategorizirana s 4 zvjezdice, radi se o 21 hotelu s ukupno 1840 kreveta i taj je segment od 2016. godine do danas najviše rastao, čak 100 posto.

U gradu posluju 4 hotela s 5 zvjezdica te ukupno 722 kreveta, a od 2016. godine otvoren je samo jedan hotel najviše kategorije. Značajan rast od oko 42 posto u zadnjih pet godina imali su hoteli bez “zvjezdica”, koji se kategoriziraju kao heritage i integralni hoteli, a radi se o boutique hotelima koji imaju visoku dodanu vrijednost, kao što je najnoviji Fermai hotel, koji od lani posluje pod Accorovim brendom MGallery.

U Splitu u tom segmentu hotelskog biznisa posluje 21 objekt. Bez zvjezdica je i splitski Radisson koji je kategoriziran kao hotel posebnog standarda – hotel business, i s ukupno 512 kreveta trenutačno je najveći splitski hotel. Gradu upravo nedostaje više hotela s dobrom kongresnom ponudom, i upravo to se očekuje značajno popraviti u idućih 5 godina, nakon stagnacije ulaganja od 2019. do danas.

757

soba predviđeno u novim hotelskim projektima u Splitu

Najnovija najava iz Splita stigla je ovih dana od investitora Tulipan Grupacija, koji su razvili Mall of Split, a sada se spremaju na ulaganje u hotelsko poslovni objekt u koji ulažu 100-tinjak milijuna kuna.

Krajem sljedeće godine tamo će biti otvoren prvi hrvatski B&B hotel, francuski moderni niskobudžetni brend koji privlači mlade turiste. B&B uz Francusku najviše objekata ima u Njemačkoj, a rade i u Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Portugalu, Švicarskoj, Brazilu, Austriji, Belgiji. Ovaj hotel imat će 126 soba na osam etaža.

Uz hotelski objekt gradit će se i poslovni neboder visine 15 katova, uredi će se prostirati na nešto više od 5000 metara četvornih, dok je prizemlje nebodera već rezervirano za salon automobila Nissan i Ford te servis.

Poslovni gosti iščekuju otvaranje Marjana, u čiju adaptaciju Adris ide ovih dana. Hotel bi trebao imati 285 smještajnih jedinica i imati 5 zvjezdica, a to je jedan od tri hotela u koje Adris u idućim godinama planira investirati ukupno 3,2 milijarde kuna.

Krajem 2023. bit će otvoren prvi hrvatski B&B hotel, francuski moderni niskobudžetni brend koji privlači mlade turiste/Tulipan Grupa

Adris je za projekt angažirao zagrebački studio 3 LHD, koji je nedavno objavio prve vizuale novog hotela. Projektanti koji na izvedbenom rješenju rade s talijanskim uredom Lissoni Architettura u pritom otkrili da će koncept potpune rekonstrukcije Hotela Marjan zadržati sve postavke izvornog projekta arhitekta Lovre Perkovića, horizontalnu troetažnu bazu s dva atrija oko kojih se nižu javni prostori hotela i vertikalu koja zadržava funkcije definirane u izvornom projektu.

Dugoočekivani Marriott
Prošle jeseni najavljeno je ulaganje u prvi hrvatski Mövenpick, koji će se smjestiti na splitskoj plaži Žnjan, imat će 156 soba, dva restorana i spa centar te inovativan radni prostor i objekt za konferencije. Imat će i 110 podzemnih i nadzemnih parkirališnih mjesta uz velik broj punionica za e-vozila, restoran na krovu, lounge i terasu s infinity bazenom. Brend Mövenpick spada u luksuzniji dio Accorova portfelja.

Dogodine se očekuje i dovršetak dugoočekivanog projekta Dalmatia tower s 27 katova, gdje bi se trebao smjestiti i hotel Courtyard by Marriott na deset etaža, s ukupno 190 soba i četiri apartmana.

Komentirajte prvi

New Report

Close