Proizvođači već desetljećima koriste iste, unificirane oznake kojima se označava sigurnost i kvaliteta proizvoda za konzumaciju. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu piše da je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razvila vodič za pomoć proizvođačima hrane prilikom donošenja odluke o primijeni oznake “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do”.
Pritom se prva oznaka odnosi na datum do kojeg se hrana može konzumirati, a nakon njegovog isteka se ne smije konzumirati čak ni ako nema vidljive promjene u izgledu ili mirisu. S druge strane, “najbolje upotrijebiti do” odnosi se na kvalitetu, a hrana je sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma iako u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava, primjerice, može početi gubiti okus, mijenjati teksturu i sl.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu