“Odlazak bi značio propala ulaganja, cijenimo podršku stanovnika Tisnog”

Autor: Marija Crnjak , 14. lipanj 2018. u 15:02
U sezoni se u Tisnom okrene oko 10 milijuna eura/Igor Kralj/PIXSELL

Općinsko vijeće ipak je poništilo svoju odluku o dozvoli za rad klubu Vortex, čija je buka bila prvi okidač za najavu seljenja festivala koji ljeti dovodi 20.000 ljudi.

Nakon što je zbog pritiska lokalnih ugostitelja i Turističke zajednice, općinsko vijeće Tisnog u ponedjeljak klubu Vortex poništilo dozvole za rad i prekoračenje dozvoljene razine buke, koje su jednoglasno izglasali samo deset dana ranije, Nick Colgan povukao je odluku o odlasku Gardena iz Tisnog. Obrat je to koji se možda na prvu nije očekivao, no među mještanima je očito prevagnuo argument da bi odlazak Gardena lokalnoj zajednici mnogo naštetio. 

Naime, Garden tijekom osam tjedana festivalskih događanja u otočno murtersko mjesto dovede više od 20.000 inozemnih gostiju iz više od 40 zemalja svijeta, koji troše oko 100 eura po danu i ostaju minimalno 7 dana.

Procjena je da se u cijeloj festivalskoj sezoni u Tisnom okrene oko 10 milijuna eura, što je neusporedivo s godinama prije dolaska Gardena. Lani je u Tisnom bilo 48 tisuća noćenja, što je TZ-u Tisno bio snažan argument u inicijativi da se opozove odluka o odobrenjima za rad i prekoračenje dopuštene razine buke obrtu Vortex. Svoju su inicijativu potkrijepili sa stotinjak potpisa ugostitelja koji su svjesni što bi gubitak Gardena značio za njihov biznis. Doduše, ova je odluka donesena sa samo dva glasa prevage u korist Gardena, uz burnu raspravu suprotstavljenih strana.   U ekskluzivnom razgovoru za Poslovni dnevnik Nick Colgan pojašnjava zbog čega je odlučio ostati u Tisnom i koji su sljedeći koraci.

Jeste li iznenađeni novom odlukom općinskog vijeća?  
Nakon što je Vortex prije samo desetak dana dobio dozvole za rad i za prekoračenje buke, nismo imali pojma da će se stvari ovako razvijati. Stoga želimo zahvaliti stanovnicima Tisnog koji su pokrenuli inicijativu i naveli općinsko vijeće da izmijeni odluku.

Što bi napuštanje Tisnog značilo za Garden brend i vaše poslovanje u Hrvatskoj? 
Odlazak ne bi naštetio samom brendu The Garden, no negativno bi bilo ne samo što bi nam trebalo vremena za novu lokaciju, već bi to značilo i propala ulaganja u vrijednosti koje ne bismo mogli preseliti, te nova ulaganja na novoj lokaciji. U tom procesu i gubitak vremena je jako važan faktor, jer se događaji za sljedeću godinu moraju početi promovirati odmah nakon što završe ovogodišnji.

Mora da je teško planirati posao u ovako nesigurnim uvjetima. Tko vam jamči da se općina opet neće predomisliti?
Naravno da je teško planirati i naravno da postoji mogućnost da se odluke izmijene opet. No, vidim da imamo podršku mnogih ljudi u Tisnom i ne bi ni prema njima bilo fer da tu podršku nismo znali cijeniti. Zasad se želimo fokusirati na ovu sezonu, koja počinje već za 14 dana. 

Najavili ste čak produljenje ugovora s Hostinom za najam lokacije. Jesu li u planu i nova ulaganja?
Sadašnji ugovor nam traje do 2019. godine i plan je da potpišemo njegovo produljenje nakon ljeta. To će biti već treće produljenje ugovora, s manje više istim uvjetima koji svima odgovaraju. Treća strana, tvrtka Tent Event na lokaciji je već mnogo uložila u 23 luksuzne mobilne kućice i 50 glamping šatora, tako da je kamp značajno dobio na kvaliteti. Stalno se ulaže u infrastrukturu. U budućnosti je u planu i izgradnja bazena.

Jeste li možda u međuvremenu postigli neki novi dogovor s vlasnikom Vortexa kako biste u budućnosti mogli raditi jedni uz druge?
Nisam se ništa dogovorio s Vortexom. Svake godine oni su puštali glasnu muziku i to bez dozvola za prekoračenje buke ujutro između 6 i 12 sati. To nam je uzrokovalo mnoge probleme za naše osoblje, probleme sa sigurnošću, promotori su se žalili da im Vortex uništava njihov dnevni program, žalili su se gosti kampa i tako dalje. Osim same lokacije za evente mi od Hostina unajmljujemo 80 apartmana i velik kamp. Ako ne osiguramo popunjenost tih kapaciteta, a muzika ovog kluba goste je tjerala jer se nisu mogli naspavati, onda ne možemo pokriti troškove najma lokacije, te stoga ne možemo ostati. Vrlo jednostavno.  Ovaj je posao sam po sebi rizičan, no uz probleme koje smo imali s nelegalnim prekoračenjem buke u jutarnjim satima postao je nemoguć. Ove godine u prosjeku ćemo samo u kampu imati dvjestotinjak gostiju po jednom eventu i oni imaju pravo na mir dok spavaju.

Što je s drugim lokacijama koje ste razmatrali, ako Tisno ipak propadne?
Koliko sam shvatio, Vortexu je ponuđena alternativna lokacija koja nije jako daleko od Tisnog, a bila bi prikladna za ranojutarnje partyje. Ako Vortex nastavi raditi negdje gdje nama neće smetati, nemamo ništa protiv. Mi se zasad koncentriramo na sezonu koja je pred nama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close