Odbili ste cijepljenje? Od sada će to pisati u vašem zdravstvenom kartonu

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2021. u 11:18
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Ovom su odlukom zdravstveni radnici ovavezni u roku od 15 radnih dana pozvati sve svoje pacijente starije od 65 godina koji nisu cijepljeni da se jave u njiovu ordinaciju radi provođenja cijepljenja.

Na adrese liječnika opće prakse jučer je stigao dopis Ministarstva zdravstva u kojem im se određuje obaveza organizacije i rasporeda rada na provođenju cijepljenja pacijenata protiv bolesti COVID-19.

Ovom su odlukom zdravstveni radnici ovavezni u roku od 15 radnih dana pozvati sve svoje pacijente starije od 65 godina koji nisu cijepljeni da se jave u njiovu ordinaciju radi provođenja cijepljenja.

Ako ne uspiju s njima stupiti u telefonski kontatk, odluka propisuje da su obvezni u nadrednih 30 dana obaviti kućne posjete i tako obaviti cijepljenje, pod uvjetom da pacijenti na to pristanu.

Ono što je zanimljivo je naputak za pacijente koji cijepljenje odbiju. Naime, zdravstveni će radnici to od sada morati evidentirati u zdravstveni karton pacijenta. O svim aktivnostima liječnici opće prakse morati će detaljno izvjestiti ministarstvo u roku od sedam dana od isteka roka.

Znači li to da će Ministarstvo od sada voditi evidenciju onih koji su odbili cijepljenje i što će raditi s tim informacijama, još nije poznato. No, ova je odluka već naišla da veliki otpor liječnika opće prakse, piše RTL.

“Nakon gotovo dvije godine od trajanje pandemije i nakon gotovo godine dana cijepljenja i potrošenih golemih svota na kampanju ‘Cijepi se!’ i digitalnu platformu Cijepi se!, iznenađeni smo odlukom ministra da se moramo koristiti zastarjelom metodom pojedniačnog pozivanja ljudi koja zahjeva najviše vremena, ali je najmanje učinkovita”, rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

“Mi u ovom trenutku ne možemo reći kako će to izgledati jer prema ovom naređenju koje je ministar izdao nije ništa specificirano. Koji bi to dio bio radnog vremena kada pacijenti ne bi mogli doći do svojeg liječnika. Mogu reći i pacijentima: ‘Dragi pacijenti nastojte se ne razboliti u iduća dva tjedna jer će vam vaš obiteljski liječnik biti jako teško dostupan”, poručila je Ban Toskić.

Komentirajte prvi

New Report

Close