Odabrani najbolji poslodavci u Hrvatskoj za 2016.

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2016. u 12:31
Nataša Odak, menadžerica Razvoja ljudskih resursa dm-a, Foto: Press

U ovogodišnjem Istraživanju zadovoljstva zaposlenika sudjelovale su tvrtke iz svih grana gospodarstva u privatnom, stranom te domaćem vlasništvu, njih ukupno 45.

Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

U ovogodišnjem Istraživanju zadovoljstva zaposlenika sudjelovale su tvrtke iz svih grana gospodarstva u privatnom, stranom te domaćem vlasništvu, njih ukupno 45.

Svrha istraživanja je dubinska analiza cijelog niza faktora koji utječu na zadovoljstvo zaposlenika i stupanj njihove angažiranosti u pojedinoj kompaniji.

Cilj istraživanja je saznanje u kojim je tvrtkama trenutno najbolje raditi u Hrvatskoj i to temeljem iskustava te percepcije samih zaposlenika.

U Istraživanju zadovoljstva zaposlenika sudjelovale su tvrtke koje su bile suglasne s provođenjem istraživanja među njihovim zaposlenicima, a samo istraživanje provedeno je putem upitnika koji se sastoji od 78 ključnih tvrdnji iz devet područja istraživanja:

  • Izazovnost radnih zadataka
  • Lojalnost zaposlenika
  • Organizacija rada
  • Radni uvjeti
  • Osobni rast i razvoj
  • Uključenost u donošenje odluka
  • Posvećenost poslu
  • Međuljudski odnosi
  • Komunikacija u tvrtki

Rezultati ostvareni unutar četiri kategorije (osobni rast i razvoj, uključenost u donošenje odluka, međuljudski odnosi te komunikacija u tvrtki) dodatno se analiziraju i vrednuju u okviru zasebne cjeline: ANGAŽIRANOST zaposlenika. 

Zaposlenici su određivali stupanj slaganja sa svakom tvrdnjom ocjenama od 1 do 4. Tvrdnje su formulirane dvojako – kao pozitivne i negativne, kako bi se izbjegao automatizam u odgovaranju i efekti sugestibilnosti.

Usporedbom ocjena svih tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju dobiven je poredak najboljih poslodavaca u 2016. godini.

Prema navedenim kriterijima, najbolji poslodavci u 2016. godini u kategoriji velikih tvrtki su:

1. dm-drogerie markt d.o.o.

2. Deichmann trgovina obućom d.o.o.

3. IKEA Hrvatska d.o.o.

Najboljim poslodavcima u kategoriji srednjih tvrtki proglašeni su:

1. Henkel Croatia d.o.o.

2. DHL International d.o.o.

3. Rimac Automobili d.o.o.

 Najbolji poslodavci u kategoriji malih tvrtki za 2016. godinu su:

1. Deegeetal

2. Greyp Bikes d.o.o.

3. Integracija od-do d.o.o.

Karakteristike najboljih poslodavaca

Neovisno o veličini tvrtke, najbolje ocijenjena kategorija je 'Posvećenost poslu', dok je najlošije ocijenjena 'Organizacija rada'.

Najbolja tri poslodavca kod velikih tvrtki najviše odskaču od ostalih u kategoriji po zadovoljstvu faktorom 'Osobni rast i razvoj', dok su najmanje razlike u kategoriji 'Izazovnost radnih zadataka'.

Top 3 poslodavca u kategoriji srednjih tvrtki najviše odskaču od ostalih u kategoriji po zadovoljstvu faktorom 'Uključenost u donošenje odluka', dok su najmanje razlike u kategoriji 'Posvećenost poslu'.

Najbolja tri poslodavca u kategoriji malih tvrtki najviše se razlikuju od ostalih u kategoriji po zadovoljstvu faktorom 'Uključenost u donošenje odluka', dok su najmanje razlike zadovoljstvom faktorom 'Posvećenost poslu'.

 Angažiranost zaposlenika

Za angažiranog zaposlenika se može reći da je to onaj koji vidi smisao svog rada, a prema ukupnim rezultatima Istraživanja zadovoljstva zaposlenika angažirano je 57% zaposlenika, što je respektabilna brojka. Najveću prosječnu ocjenu angažiranosti imaju male tvrtke (3,28), dok najnižu imaju velike tvrtke (3,05).

Prema zadnjem istraživanju Gallupa za Hrvatsku je poznat podatak da je angažirano svega 3% hrvatskih zaposlenika.

I dok se ove dvije brojke ne mogu uspoređivati, obzirom da se radi o različitim metodologijama, svakako mogu ukazivati na trend da su u ovim tvrtkama (koje sudjeluju u Istraživanju zadovoljstva zaposlenika) zaposlenici angažiraniji, nego što je to slučaj u općoj populaciji.

 Što se tiče tvrtki koje su proglašene najboljima, kod njih je postotak angažiranih zaposlenika još i veći te iznosi čak 86%.

10 godina istraživanja

MojPosao već deset godina provodi istraživanje zadovoljstva zaposlenika, od čega devet godina dodjeljuje nagradu. Većina tvrtki koje sudjeluju to čine svake godine te na taj način prate napredak u organizacijskoj klimi. Tvrtka dm – drogerie markt u istraživanju je svih deset godina i to u samom vrhu te je kroz godine, osim Najboljeg Poslodavca, postala i Poslodavac Prvog Izbora po mišljenju javnosti.

"Ove godine dm obilježava 20 godina poslovanja u Hrvatskoj i velika nam je čast što smo tu veliku obljetnicu dodatno zaokružili priznanjem koje su dm-u dodijelili djelatnici – oni koji su istinski kvalificirani ocjenjivati tvrtku. Želim zahvaliti kolegicama i kolegama koji svaki dan svojim trudom izgrađuju dm jer bez njih poslovni uspjeh i vodeća pozicija dm-a na hrvatskom tržištu ne bi bili mogući", izjavila je Nataša Odak, menadžerica Razvoja ljudskih resursa u dm-u.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tko se još naslikava za ovakve glooposti!

A gdje je nagrada svim vladama zadnjih 25 godina? Za najboljeg izvoznika radne snage i življa? Za sav taj nemar, tu nestručnost, tu nebrigu i sve ono o čemu čitamo po novinama ali ne svjedočimo pred sudovima, jer se tamo (gle čuda) ne pojavljuju, nije da ih tamo netko i zove. Ovo dijeljenje nagrada je nepotrebno. Nije ni potrebno reći da sve to slavlje i lažno blještavilo ne oslikava tužno i sivo stanje velike većine u zemlji i njihovu zbilju.

A gdje je In2?
Jako jako objektivno glasovanje.
Da su menadjeri u pitanju, gledao bih na njih kao buduce remetinecke stanovnike. ovako ne znam sto da mislim!

New Report

Close