Odabrana nova lokacija za Imunološki zavod, gradnja kreće za 2 godine

Autor: Marija Crnjak , 17. lipanj 2022. u 16:58

U prvoj fazi će se proizvoditi cjepiva protiv morbila i rubele, a usporedno sagledavamo potencijale daljnje proizvodnje šireg portfolija proizvoda koji su potrebni hrvatskom i svjetskom tržištu

Zajedničkim naporima Ministarstva zdravstva, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Imunološkog zavoda, postignuto je rješenje kojim poslovna zona Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda, javlja danas Ministarstvo zdravstva.

“U kontekstu pravnih izazova s ranijom lokacijom, učinili smo značajan iskorak za nastavak ovog strateškog projekta i pokazali snažnu volju i odlučnost Vlade, Ministarstva zdravstva i Imunološkog zavoda da se, nakon 30 godina, ostane pri odluci revitalizacije Imunološkog zavoda kao važne ustanove u zdravstvenom sustavu RH“ istaknuo je ministar Beroš povodom današnje odluke na Općinskom vijeću Općine Rugvica.

Ovom Odlukom Općina Rugvica, kao vlasnik, daruje Imunološkom zavodu, zemljište u radnoj zoni Rugvica – sjever, površine 69.761 m2 s potencijalom ukupne minimalne veličine 20.000 m3 u svrhu izgradnje cjelokupne tvornice bioloških lijekova, izgradnje izdvojenog pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija. Toj Odluci prethodilo je očitovanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine utvrdilo da nema pravnih prepreka u smislu članka 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za 2 godine dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti 9 mjeseci od pozitivnog završetka javnog natječaja, odnosno odabira izvođača po provedenom natječaju. Način gradnje samog proizvodnog postrojenja bit će montažni modularni segmenti čistih soba dizajnirani i izgrađeni izvan objekta te povezani i formirani unutar objekta čemu prethodi niz predradnji, od ishođenja potrebnih dozvola, evaluacije idejnog projekta i konačne izrade glavnog projekta do definiranja detalja modaliteta financiranja. Ujedno je izrađen i i pripremljen za objavu javni natječaj za izgradnju novog biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma, odnosno lijekova namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija.

Kako Imunološki zavod raspolaže dozvolama za obavljanje pokusa na životinjama i uzgojnim dozvolama, postoje osnovni preduvjeti da se u sklopu nove tvornice izgradi i pogon za preradu hiperimune konjske plazme, kao zaokružena cjelina na jednoj lokaciji, na kojoj bi se odvijala prerada, punjenje i opremanje, a za sve navedeno poslužit će postojeći resursi na farmi u Svetoj Nedelji.

„Imunološki zavod je perjanica naše znanosti i zaslužuje sve moguće međuresorne napore. Najlakše je proglasiti kraj na prvi znak prepreka koje su se razumljivo pojavljivale zbog složenosti projekta. Mi smo odabrali teži, ali ispravniji način te smo učinili dodatni iskorak i zajedničkim snagama pronašli rješenje za nastavak revitalizacije Imunološkog zavoda. Kako bismo mu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena, kao i ostalih proizvoda koji su traženi u tom tržišnom segmentu, u prvoj fazi će se proizvoditi cjepiva protiv morbila i rubele, a usporedno sagledavamo potencijale daljnje proizvodnje šireg portfolija proizvoda koji su potrebni hrvatskom i svjetskom tržištu“, zaključio je ministar Beroš dodajući kako imamo priliku ostvariti preduvjete i za vlastitu proizvodnju antitoksina čime bi Hrvatska bila samodostatna u proizvodnji zmijskog protuotrova za kojim je posebno naglašena potražnja za vrijeme turističke sezone.

Komentirajte prvi

New Report

Close