Od sumnje u tumor pluća do određivanja terapije za 7 dana

Autor: Marija Crnjak , 17. listopad 2023. u 07:01
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Bolnica kojoj gravitira 600.000 građana dobila opremu vrijednu 2,7 milijuna eura, noviteti su angio-sala sa CBCT-om, uređaj gSPECT sa CT kamerom…

Ministarstvo zdravstva i KBC Rijeka predstavili su u ponedjeljak projekt realizacije kapitalnih projekata medicinske opreme u ukupnom iznosu više od 2,7 milijuna eura osiguranih iz državnog proračuna, novih uređaja gSPECT sa CT kamerom, novoopremljenog laboratorija za bronhoskopiju i angiosale sa CBCT-om.

Novoopremljeni laboratorij

Kako ističu u Ministarstvu, ulaganja će za pacijente značiti brže postavljanje dijagnoze, brži oporavak i najbolji moguć ishod liječenja, a za djelatnike bolje uvjete rada i provedbu suvremenih metoda u skladu s najnovijim svjetskim trendovima.

110 tisuća

obradi se godišnje hitnih pacijenata u OHBP jedinicama Rijeka, Sušak i Kantrida

“U širem kontekstu, pokazujemo snažnu partnersku suradnju Vlade i KBC-a Rijeka te činimo još jedan reformski iskorak prema moderniziranom i održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš nakon obilaska novoopremljenih kliničkih zavoda KBC-a Rijeka. “Dodatni značaj ovim ulaganjima daje 600.000 građana koji gravitiraju prema KBC-u Rijeka te više stotina tisuća posjetitelja u našoj županiji godišnje, od kojih je najviše u srpnju i kolovozu. Kada se tome pridoda zbirni podatak od gotovo 110.000 godišnje obrađenih hitnih pacijenata u OHBP jedinicama Rijeka, Sušak i Kantrida, reformski iskorak još je i veći. Dizanjem ljestvice u pružanju medicinskih usluga u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu, Zavodu za pulmologiju Klinike za internu medicinu te Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju doslovno donosimo najbolje od svjetske medicine u KBC Rijeka”, izjavio je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Jedan od značajnijih noviteta je upravo angio–sala sa CBCT-om za potrebe intervencijske radiologije koja pruža najsuvremenije dijagnostičke terapijske metode bez kirurškog reza, namijenjene širokom rasponu bolesti, od intervencija kod akutnog moždanog udara do tumora uključujući sve regije tijela. “Upravo intervencijska radiologija u Rijeci godinama njeguje međunarodnu suradnju s centrima izvrsnosti izvan Hrvatske i provodi vrlo posjećene edukacije, te će ovo biti dodatni iskorak tom rasadniku znanja”, objasnio je Damir Miletić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Cilj novoopremljenog bronhoskopskog laboratorija, koji ide u korak s Nacionalnim programom za probir i rano otkrivanje raka pluća, jest da se unutar 7 dana može obaviti kompletna obrada, od postavljanja sumnje na tumor pluća do CT-a i adekvatne terapije. Naprednu karakteristiku preciznog lociranja žarišta bolesti istaknuo je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu Domagoj Kustić, predstavljanjem uređaja gSPECT s CT kamerom.

Upravo zahvaljujući najnovijoj tehnologiji ovaj uređaj kombinira nuklearnu i radiološku metodu te uz slojevito snimanje CT-a s niskom razinom zračenja dobiva se slikovna dijagnostika koja je prednost više u ciljanoj dijagnostici niza bolesti.

Ni četiri dana čekanja

Drugim riječima, ovom dijagnostičkom metodom područje koje je zahvatila bolest zasvijetli i takoreći je putokaz liječnicima u daljnjem provođenju posebno usmjerene terapije kod svakog pojedinog pacijenta.

“Sagledavajući samo Primorsko-goransku županiju, jedan od pozitivnih pokazatelja u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava je onko-uputnica koja je već u pilot projektu, novim modelom suradnje liječnika obiteljske medicine i bolničkih liječnika KBC-a Rijeka, smanjila vrijeme čekanja ispod četiri dana. Slijedi uspostava i na nacionalnoj razini, uz ostale aktivnosti kojima smo pokrenuli val reformskih mjera”, zaključio je Beroš.

Komentirajte prvi

New Report

Close