Od prvog travnja velika promjena na bankomatima

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2023. u 09:18
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Osim što su prilagođeni eurima, bankomati su sada i jače zaštićeni, dodala je Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara

Tri mjeseca nakon što smo uveli euro kao službenu valutu, kreće sljedeći korak njegove implementacije. Naime, bankomati će od 1. travnja biti opremljeni novčanicama od 50 i 100 eura, dok su do sada u većini slučajeva isplaćivali samo one od 10 i 20 eura. Ipak, novčanicama od 100 eura bit će opremljeni uglavnom bankomati na obali.

Bankomati će i dalje pohranjivati jednaku količinu novca – od 600 do 900 tisuća kuna – a koji ćete apoen dobiti ovisi o modelu bankomata, točnije, o broju kazeta koje se nalaze u njemu, izvještava RTL. U jedan uređaj stane otprilike 600 novčanica jednog apoena.

– Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura – pojasnila je Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

A osim što su prilagođeni eurima, bankomati su sada i jače zaštićeni, dodala je Stolica. U uređaje je ugrađen sustav koji u slučaju pokušaja provale novčanice polijeva prepoznatljivom bojom koja nije periva.

Iako bi se novi apoeni u bankomatima trebali naći tek od subote, čitateljica nam javlja kako je njoj bankomat u Osijeku ranije ovog tjedna već dodijelio jednu novčanicu od 50 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close