Od prošlogodišnje prodaje licenci HDS ZAMP-u 124 milijuna kuna

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. lipanj 2017. u 14:00
Obrađeno je 238 tisuća glazbenih djela izvedenih 7,4 milijuna puta/FOTOLIA

U 2016. osigurali više od 88 milijuna kuna što je 4,4 posto više nego godinu prije.

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) i stručna služba ZAMP su u srijedu navečer na Filozofskom fakultetu predstavili poslovne rezultate za 2016. godinu koji pokazuju rast autorskih naknada uz istovremeno smanjenje troškova prikupljanja.

Kako je istaknuto, za raspodjelu članovima prošle je godine HDS ZAMP osigurao više od 88 milijuna kuna autorskih naknada ili 4,46 posto više nego godinu ranije, a troškovi zaštite u odnosu na prethodnu godinu manji su za 0,46 posto.

 Prodajom licenci u 2016. HDS ZAMP je uprihodio ukupno 124 milijuna kuna od čega je najveći dio novca, 89,18 posto ili 110 milijuna kuna prikupljen iz prava javnog priopćavanja glazbe nakon čega slijedi 5,9 posto ili 7,7 milijuna kuna prihoda iz inozemstva.  Naveli su i nekoliko rekordnih podataka koje je ta udruga ostvarila lani. Obrađeno je, kažu, 238 tisuća glazbenih djela koja su izvedena više od 7,4 milijuna puta, za 5,5 posto je porastao broj događanja u kojima se koristila glazba, dok su prihodi od koncerata zabavne glazbe porasli za 22,2 posto. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

kod ZAMP djeluje poput udruge kamatara! svi i za sve moraju plaćati iako nitko ne zna što plaća, zašto plaća, kome plaća i najvažnije što time dobija!
a s druge strane ZAMP plaća doprinose zaista svima koji tvrde da su pjevači – kriteriji su zaista čudni, jer ne vidim zašto mi grdović ili mišo ili severina imali plačene doprinose, a s druge strane milijune eura stavljaju na račune (nemojmo se zavaravati kako im je teško, jer jako jako jako dobro žive i jako puno toga su omogučili sebi i svojima od svojih gaža).
s druge strane, postoji i mnoštvo “pjevača” koji nikada ništa nisu napravili, ali im se uredno sve plaća.
e sada, ZAMP kao neki kamatar kaže da moraš plaćati naknadu ako imaš kafić, ako imaš dućan, ako imaš kupleraj, ako imaš radio u autu (koji je na firmu).
e nečeš! 1. kako da kupim auto na firmu koji nema radio?! 2. zašto onda distributer auta ili proizvođać ne plate naknadu?! zašto JA?! 3. kako ZAMP zna da ja slušam radio?!

Od prihoda tj. 124mil kn 88mil ide za članove ZAMPA-a…

Obzirom da nigdje ne mogu pronaći broj zaposlenih…
Znači nekoliko ljudi koji tamo rade “potroše” 36mil godišnje za rashode i plaće??

Yusipović i bulumenta nemoraju brinuti za egzistenciju!

New Report

Close