Ovo su zahtjevi vodećih gospodarstvenika prema novoj predsjednici države

Autor: Darko Bičak, Marija Brnić , 13. siječanj 2015. u 13:08
Luka Burilović (HGK), Dragutin Ranogajec (HOK), Davor Majetić (HUP) i Vladimir Ferdelji (CROMA)

Poduzetnici se nadaju da će kohabitacija nove predsjednice i Vlade lijevog centra imati pozitivne učinke na gospodarstvo.

Promjena na vrhu države i ulazak Kolinde Grabar-Kitarović u Predsjedničke dvore nužno će dovesti do stanovitih promjena u funkcioniranja države. Iako je od izbora prošao tek jedan dan, željeli smo saznati što od nove Predsjednice očekuju hrvatski gospodarstvenici. Većina njih je svijesna da su ustavne ovlasti šefa države ograničene, no isto tako očekuju da će ona svojim incijativama pomoći da se poboljša poduzetnička klima u zemlji. Isto tako, gospodastvo smatra da bi ona svojim utjecajem trebala otvarati inozemna tržišta. 

"Iskreno se nadam da će novonastala situacija s kohabitacijom imati pozitivne učinke na gospodarstvo. Sada će biti potrebno postići stanovito suglasje i dugoročnije promišljati o budućnosti. Nadam se da će takvo razmišljanje doći i do Vlade te da će sada opreznije razmišljati o odlukama koje donosi. Kako će sve to izgledati, to ćemo vidjeti, no smatram da se radi o situaciji koja može pomoći da situacija krene na bolje", smatra Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) naglašava da je najveći prioritet svih institucija i društvenih čimbenika u zemlji stvaranje uvjeta za izlazak iz dugogodišnje gospodarske krize te novi rast i boljitak hrvatskog društva.

"HUP već godinama ukazuje da bez svih reformi, posebno državne administracije, pravosuđa i obrazovanja te bez stabilnosti porezne politike i pravnog okvira izlaska iz krize neće biti. Ulogu Predsjednice Republike Hrvatske u poboljšanju gospodarske situacije vidimo prije svega u aktivnom zagovaranju i podršci reformskim potezima vlade (bez obzira o čijoj se vladi radi) te poticanju svih društvenih skupina na dogovor o provedbi reformi i njihovo prihvaćanje", kaže Majetić. Dodaje da predsjednica može i treba raditi na stvaranju pozitivne poduzetničke klime te promjeni sadašnjeg prečesto negativnog odnosa prema poduzetništvu i poduzetnicima.

"Zajedno s Vladom može aktivnije raditi na promociji Hrvatske među potencijalnim ulagačima iz drugih zemalja, ali uz preduvjet stvaranja povoljnijeg investicijskog okruženja koje je odgovornost Vlade. Kao jedan od autoriteta koja uživa povjerenje velikog broja građana, što je preduvjet dolaska na predsjedničku poziciju, predsjednica svojim djelovanjem i retorikom mora poticati argumentiranu i na činjenicama utemeljenu raspravu o ekonomskim pitanjima, uvažavajući mišljenja stručnjaka i ne podržavajući populističke inicijative koje su neodržive, blokiraju promjene i dodatno otežavaju izlazak iz dugogodišnje krize. Odgovornost za ovu zemlju i građane nalaže da se bez oklijevanja krene u rješavanje gorućih problema, da se pokrenu nužne promjene, osigura stabilnost poslovnog okruženja te stvore bolji uvjeti za poslovanje i investicije kako bismo zaustavili negativne trendove", navodi čelnik HUP-a. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović svijestan je da institucija Predsjednika Republike nema izravne ovlasti, no smatra da može učiniti puno po pitanju gospodarstva koje je pitanje svih pitanja za Hrvatsku. "Vjerujem da će predsjednica biti dosljedna svom programu u kojem je najavila da će inzistirati na rješavanju gospodarskih problema te da će itekako koristiti sve raspoložive poluge u ostvarenju tih zadaća. Hrvatska gospodarska komora joj, u tom smislu, jednako kao i dosadašnjim predsjednicima i predstavnicima izvršne vlasti, nudi ruku partnerstva i stoji na raspolaganju. Uvjeren sam da će i njena uloga u stvaranju pozitivnog ozračja u društvu, ali i međunarodni ugled koji uživa biti od iznimnog značaja. U ovom trenutku hrvatski gospodarstvenici i društvo imaju jedan jedini prioritet, a to je izlazak iz teške gospodarske situacije u kojoj se nalazimo i na tome trebamo postići širi društveni dogovor", kaže Burilović.

Dodaje da se nada da će nova šefica države okupiti sve ključne političke i društvene aktere te ih ujediniti oko stvaranja jasne razvojne koncepcije i jasno utvrđenih gospodarskih politika, jer to i jest jedna od zadaća predsjednice. Vladimir Ferdelji, predsjednik HRvatske udruge menadžera CROMA također je svijestan da Predsjednik, odnosno predsjednica, nema nikakvih direktnih ingerencija nad gospodarskom politikom. "Koliki će biti neizravni efekti nove Predsjednice, to je teško reći i to će se tek vidjeti. To je u potpunosti u ingerenciji Vlade i Sabora. Ovoj Vladi je upućeno toliko kritika zbog grešaka koje je radila i još uvijek radi da je teško očekivati da će ih kritike nove Predsjednice ozbiljnije trgnuti", smatra Ferdelji. 

Na njegovu tragu je i splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić koji kaže da predsjednik po ovlastima koje ima može na malo toga utjecati jer sve bitno za gospodarstvo je i dalje u rukama Vlade. "Ono što Predsjednik ili predsjednica može je utjecati na poboljšanje poduzetničke klime, bez toga nema razvoja. Ono što je moja preporuka je da po uzoru na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića otvara vrata inozemnih tržišta, posebno nekadašnjih nesvrstanih. Što se tiče samog poduzetništva ostalo je malo prostora na kojemu država može pomagati, ali je lakše poslovati ako je poslova klima pozitivna", kaže Buljubašić. 

Marin Pucar, predsjednik Uprave Zvečeva primjećuje da su i ovi izbori pokazali koliko smo podijeljeno društvo i da je potrebno naći točku zajedništva da bi se pokrenuli na bolje. "Moj savjet predsjednici je da se uhvati gospodarske diplomacije, da nas vodi na nova tržišta do novih poslova. To će biti i njezin i naš uspjeh", poručuje Pucar. Vlasnik osiječkog Žita, Marko Pipunić je i osobno spreman pomoći novoj šefici države. "Ako nova predsjednica smatra da sam uspješan i kvalitetan, neka me pozove, uvijek sam spreman i rado ću se odazvati da sudjelujem u pomaganju da u Hrvatskoj idemo naprijed", kazao je Pipunić.

Neke promjene u gospodarskoj politici ne očekuje ni Saša Jurković, izvršni direktor portala Posao.hr. "Ne vjerujem da će nova predsjednica imati ikakvog učinka na gospodarstvo, barem ne pozitivnih jer je izvjesno da će samo dolaziti do sukoba mišljenja i koncepcija, a što će potencijalno dodatno usporavati stvari. Izabrana predsjednica je već u kampanji rekla da Vlada radi loše i da se ne slaže s tim što se radi na Markovom trgu, tako da je teško očekivati da će sada odjednom doći do naglog slaganja", naglašava Jurković. 

Darko Pappo, član Uprave Brodosplita, nada se da će nova predsjednica svoju energiju i odlučnost uspijeti prenijeti na strukture državne vlasti koje su odgovorne za gospodarstvo i da će ih u slučaju bilo kakvog nečinjenja javno kritizirati i tražiti djelovanje. "Očekujem i da će poduuzetnicima biti pri ruci kako u razvoju gospodarske diplomacije na najvišem nivou, tako i podrška u ostvarivanju razvojnih ciljeva u zemlji. Očekujem da će u razvoju Oružanih snaga, koje mogu biti generator pokretanja gospodarstva, podržavati porizvodnju u Hrvatskoj, a za opremu koja se mora uvoziti, inzistirati na offset aranžmanu koji uključuje i hrvatske proizvođače. Nadam se da će bar dio optimizma prenijeti na građane jer bilo kakav oporavak mora imati kao preduvjet vjeru u boljitak", kaže Pappo. 

Branko Roglić, vlasnik i direktor Orbica, govori da ga prije svega veseli što smo ovim izborima dokazali da smo vrhunska demokratska zemlja, iako podijeljena, a sređivanje toga veliki je zadatak na kojemu treba raditi u narednom razdoblju. "Ne očekujem da će K. Grabar Kitarović moći puno promijeniti, jer trebat će joj godinu dana da pohvata konce i shvati što je preuzela, ali puno može pomagati i ako ne odmaže. Narednih godinu dana od Vlade treba tražiti reforme, ujednačavanje realnih prihoda i potrošnje i stabilizaciju ekonomije, smanjivanje poreznih opterećenja. Ono što u ovom trenutku ohrabruje jest da ona poziva na zajedništvo, a upravo je to najvažnije. No, strahujem kako će ona uspostaviti suradnju s Vladom, bojim se da će se ona i premijer ponašati kao dva ovna na brvnu, što bi bilo poražavajuće i čega oboje moraju biti svjesni. Ja osobno nisam podupro Ivu Josipovića kao SDP-ovog kandidata, no većina je odlučila i sada mora pobijediti pamet. Mora se uspostaviti suradnja Vlade i Predsjednice", kaže Roglić. 

Komentari (16)
Pogledajte sve

Dobit ćete nova tržišta, zato ponovo uvodi sluzženje vojnog roka. Tržišta Afganistana, Iraka, Sirije, Irana, Sudana i gdje sve već imaju plan započet rat.

Molim odgovor: KOlika će biti njena plaća ….i tko će i kako nadoknaditi njenu razliku plaće koju je imala prije dolaska u
Hrvatsku…i tko će sve platiti oko tih troškova.?

Plaća će joj biti sukladna zakonu,a ovo o nadoknadjivanju je skroz bezvezna opaska. Mene interesira tko ce dr. Ivi nadoknadjivat platu sad kad ode na fax ponovno za profesora sa svojim velikim znanjem Ustanog prava. Hoce li studenti sta “donirat”??

Ne meni je nadimak Frankie. Mozes se raspitat po Splitu ne triba mi domovnica. Nomen est omen.

@Frankie,

mogao bi ti pisati i ćirilicom ali bi svima bilo jasno da si Domoljub.


Ne meni je nadimak Frankie. Mozes se raspitat po Splitu ne triba mi domovnica. Nomen est omen.

Da si se rodil 200-ak kilometara sjevernije nadimak bi ti bil Francek.

Ime Franjo.

Tak mi se deda zval, po Franji Tahiju.

New Report

Close