Od Nove godine bez kvota za strane radnike

Autor: Marija Brnić , 25. studeni 2020. u 21:59
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

U zadnjoj fazi usvajanja ovog zakona utvrđeno je i da će Vlada utvrditi širu imigracijsku politiku-

Hrvatski sabor usvojio je novi zakon o strancima kojim od 1. siječnja 2021. prestaje primjena kvotnog režima za zapošljavanje radnika iz tzv. trećih zemalja. Ministar rada Josip Aladrović utvrdit će pravilnik prema kojemu će HZZ obavljati postupak testiranja tržišta rada. Pribavljanje testa prvi je korak koji poslodavac koji traži radnu dozvolu mora napraviti prije nego se sa zahtjevom za zapošljavanje stranog radnika obrati MUP-u.

Sam postupak izdavanja dozvola predviđa trajanje do 30 dana, a poslodavac među ostalim mora uredno poslovati u djelatnosti za koju je registriran, imati najmanje jednog radnika iz Republike Hrvatske, odnosno EGP-a, podmirene porezne obveze, te ne smije biti osuđivan zbog neisplate plaća.

Iznimno, provedba testa tržišta rada neće biti potrebna za deficitarna zanimanja poput tesara, zidara, konobara, mesara te u slučaju sezonskog rada do 90 dana u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu. Zakon regulira i boravak tzv. digitalnih nomada.

U zadnjoj fazi usvajanja ovog zakona utvrđeno je i da će Vlada utvrditi širu imigracijsku politiku za petogodišnje razdoblje i obvezuje ju se da za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o broju i uvjetima useljavanja državljana trećih zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close