Od iduće godine velika promjena za sve koji žele raditi za državu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2019. u 12:06
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Novi sustav polaganja državnog ispita od iduće godine će se odvijati isključivo elektroničkim putem, piše u ponedjeljak Večernji list.

Ministarstvo rada još krajem prošle godine u javno savjetovanje uputilo je prijedlog procjene učinaka propisa novog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, no nacrt tog zakona nije ugledao svjetlo dana, a nema ga ni u planu zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu, što znači da pravednijeg sustava plaća u ovom mandatu neće biti, navodi dnevnik.

U Ministarstvu uprave, međutim, tvrde kako se na podizanju kvalitete državne službe ipak radi i najavljuju kako će do veljače 2020. godine donijeti pravilnik koji će osigurati kvalitetniji kadar na samom ulasku u državnu službu.

Riječ je o novom sustavu polaganja državnog ispita, koje bi se od iduće godine trebalo odvijati isključivo elektroničkim putem.

Sadašnji način polaganja državnog ispita potpuno je zastario, a temelji se na usmenom ispitivanju službenika, pri čemu je ispitivanje neujednačeno, kao i sustav ocjenjivanja, jer programom uopće nisu određena područja ispitivanja ni razina znanja za prolaz na ispitu.

Suvišno je i govoriti koliko je takav sustav podložan arbitrarnosti i pogodovanju kod zapošljavanja u javnoj upravi, koju javnost ionako percipira kao "uhljebistan" za politički podobne i njihovu rodbinu i prijatelje, ističe Večernji list.

Iz Ministarstva uprave najavljuju da će se državni ispit ubuduće polagati po suvremenim metodama, putem zadataka višestrukog izbora, verificiranih na metodološkoj i stručnoj razini.

Napominju i kako će se ispitivanje u prvoj fazi provoditi u ispitnom centru u sjedištu Ministarstva, kako bi se moglo pratiti i nadzirati u kontroliranim uvjetima postupak polaganja ispita računalnim putem.

U drugoj fazi, kada se osiguraju tehnički i materijalni uvjeti te ljudski resursi, ispitivanje će se provoditi na regionalnoj razini u Rijeci, Splitu, Osijeku, a poslije i u drugim mjestima. Nov način polaganja državnog ispita donio bi i uštede, pa u Ministarstvu računaju da bi se troškovi trebali smanjiti za više od 50 posto, donosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close