Od iduće godine pojeftinjuju automobili, ali ne svi

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2018. u 08:37
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Stručnjaci i dalje upozoravaju, trošarine su prevelik teret za naše potrošače.

Od iduće godine mijenja se i način obračuna trošarina na automobile. Riječ je o posebnom porezu na motorna vozila koji plaćaju vlasnici automobila, a koja se prvi put registriraju u Hrvatskoj – bilo da je riječ o novom ili rabljenom vozilu. Odgovorni uvjeravaju da će trošarine za većinu vozila pojeftiniti. Hoće li doista iduća godina biti povoljnija za kupnju automobila – istražila je Ivanka Bukulin.

Kako javlja HRT, Anto Ravnjak kupio je prije četiri godine rabljeni automobil od ovlaštenog trgovca u Njemačkoj. Nije požalio što je prevalio toliki put jer da ga je kupio u Hrvatskoj, platio bi više. 

"Nakon toga sam dobio uplatnicu ..sveukupno 4700 kuna", govori Ravnjak.

Da je automobil kupio ove godine ili to ostavio za iduću, za trošarine bi izdvojio i manje. Od Nove godine ponovno se mijenja način izračuna trošarina. No, što se tiče vrijednosne komponente posebnog poreza za automobile do 150 tisuća kuna ona ostaje ista – 0 kuna.

"Nova godina donosi promjene samo onima koji će kupovati automobile koji su skuplji od 150 tisuća kuna, za one jeftinije neće se promijeniti ništa. A i oni koji su između 150 i 200 pojeftinit će tisuću kuna", naglašava Robert Špiranec, glasnogovornik Mazda Motors Croatia.

Što je automobil skuplji, ušteda na trošarini od Nove godine bit će veća. Ipak, u budućnosti će se mijenjati ekološka komponenta poreza jer prelazimo na novi način mjerenja ispušnih plinova. 

Stručnjaci i dalje upozoravaju, trošarine su prevelik teret za naše potrošače.

Komentirajte prvi

New Report

Close