Od derutnih hala do inkubatora za kreativu i IT

Autor: Marija Crnjak , 16. lipanj 2021. u 22:00
Foto: NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Predstavljen je i projekt prenamjene zgrade nekadašnje Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT, vrijedan 37 milijuna kuna.

HGK i Grad Rijeka predstavili su, u okviru radionice o urbanoj regeneraciji i projekta Restart_4Danube, mogućnosti koje za razvoj poduzetništva pružaju napuštene, derutne industrijske hale.

Prigodno je radionica organizirana u pogonu riječkog Torpeda, nekad svjetski poznatog proizvođača u vojnoj industriji, u čijim je pogonima već smješten proizvodni park u kojem, prema riječima direktora Riječke razvojne agencije Porin Darija Zorića, djeluje 25 stalnih “stanara” i dva inženjera “koji rade sve, od projektiranja do finiširanja poduzetničkih ideja”.

Predstavljen je i projekt prenamjene zgrade nekadašnje Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT, vrijedan 37 milijuna kuna, koji je sufinanciran iz europskih fondova. Prostor koji je na izvrsnoj lokaciji trenutno je u fazi rekonstrukcije, a po dovršetku će taj inkubator osiguravati edukaciju, povezivanje i traženje projekata, te financiranja za riječke poduzetnike u kreativnoj i kulturnoj industriji i IT-u.

Kako je istaknuo Zorić, fokus bi trebalo usmjeriti na kulturne i kreativne industrije, budući da one imaju ogroman potencijal i ostvaruju u razvijenim europskim zemljama veće prihode nego jake tradicionalne industrije, a ilustrirao je to primjerom autoindustrije u Njemačke.

Komentirajte prvi

New Report

Close