Od 54 mlrd. kn prihoda državne tvrtke zaradile tek 2 milijarde

Autor: Ana Blašković , 14. travanj 2016. u 08:04
Tomislav Boban, novi šef DUUDI-ja/Željko Hladika/PIXSELL

U pokrenutim stečajnim postupcima iz 2015. država potražuje čak 8,1 milijardu kuna.

U 56 većih državnih tvrtki, što na listi strateških, ili u kojima država ima većinski ili tek minoran udio, u 2015. ostvareno je tek 2,1 milijardu kuna dobiti, milijardu više nego godinu ranije, pokazuje izvješće o provedbi plana upravljanja državnom imovinom o kojem je Vlada raspravljala u utorak.  

U lepezu državnih tvrtki, koje novinske stupce češće pune upitnim kadroviranjima i lošim rezultatima, nego pokoravanjem konkurenata, slilo se 54,2 milijarde kuna prihoda (5,5 milijardi manje nego 2014.). Istodobno je potrošeno 52 milijarde kuna, čime su rashodi pali za 6,5 milijardi kuna. 

 

73,5milijuna

kuna uprihodila je država u 2015. na prodajama dionica

U portfelju 491 tvrtka
Državni portfelj dionica i udjela kojim upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) pada za otprilike 40 tvrtki godišnje pa je spao na 491 tvrtku krajem prošle godine. Strategija upravljanja imovinom poreznih obveznika predviđa prioritetnu privatizaciju dionica i udjela tvrtki u roku dvije do tri godine, ovisno o veličini, no taj je rok nerealan. "S obzirom na dugotrajnu ekonomsku krizu u zemlji i lošu investicijsku klimu te sadašnji broj društava u državnom portfelju, očito je da će biti potrebno prolongirati rok u Strategiji (…) u vlasništvu Republike Hrvatske za privatizaciju svih trgovačkih društava u nadležnosti CERP-a", stoji u izvješću ureda na čijem je čelu donedavno bio Mladen Pejnović. 

Pokrenuto 16 stečajeva
Na burzi su prošle godine prodane dionice 28 tvrtki, što je državi donijelo 73,5 milijuna kuna prihoda, a tog tog iznosa većina se odnosi na prodaju dionica Hrvatskog telekoma. U stečaju je pak završilo 16 tvrtki, među kojima je javnosti najpoznatiji šibenski TLM. U pokrenutim postupcima iz 2015. država potražuje čak 8,1 milijardu kuna, a među stečajevima na kojima je lani stavljena 'točka na i', uspješno je naplaćeno 2,5 milijardi kuna.

Pred domaćim sudovima je utuženo oko 642 milijuna kuna, od čega CERP procjenjuje da je nenaplativo ili teško naplativo više od 550 milijuna kuna, dok se od države istovremeno sudski potražuje 2,3 milijarde.Upravljajući državnom imovinom, Centar za restrukturiranje i prodaju je prošle godine uprihodio 200,5 milijuna kuna. Taj se iznos uglavnom odnosi na prodaje dionica i udjela u tvrtkama te na ime primljenih dividendi koje su tvrtke isplatile. Kako pokazuje financijsko izvješće CERP-a, u isto vrijeme potrošeno je gotovo 350 milijuna kuna, pri čemu je 240 milijuna utrošeno na otplate glavnica kredita. Rashodi za 115 zaposlenih u CERP-u prošle godine iznosili su 13,9 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Drzava zaradila “tek” …to je rendita od oko 4%! Naravno da je to skromno, ali ako pogledamo, sto se dogadjalo prije toga i kad uzmemo u obzir nas manetalni sklop, koji nam sugerira, da drzavna i javna poduzeca, ne smiju stvarati dobit, nego trebaju snizavati cijene usluga, onda su ove brojke solidne.

New Report

Close