Od 15 do 30 posto: Troškovi kupnje automobila sve veći, poskupjela još jedna stavka

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2023. u 09:44
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kristijan Tićak iz AMS-a ističe da bi se trebao znati razlog poskupljenja, navodeći da nije primijetio povećanje broja nesreća koje bi značile veći rizik za osiguranje i opravdavale porast cijena. 

Cijena života nemilosrdno se povećava iz mjeseca u mjesec gdje god se okrenete, od režija do kruha, a u porastu su i troškovi kupnje automobila. Poskupljuju gorivo, transport, nabava, dijelovi, a sada i auto osiguranje. Građani se o svemu informiraju bolje nego inače jer cijena je rasla i osnovnim i dodatnim osiguranjima.

“Sva su osiguranje u vrlo malome, isto je – oko 100 kn se razlika kreće”, kazao je Boris kojeg je redakcija Dnevnika zatekla pred stanicom za tehnički pregled. Posrednik za kredite i osiguranja Vjeko Peretić kazao je da cijene auto osiguranja rastu konstantno zadnjih godina.

On kaže kako su u posljednjih godinu dana cijene osiguranja porasle 15 do 30 posto zbog povećane inflacije, što će vozači na džepu osjetiti pri sljedećoj registraciji. “To sve se događa zato što, kada se dogodi šteta, onda popravak, cijena rada, nabava dijelova i servisi – koštaju drastično više nego što se sad povećala vaša cijena auto osiguranja” pojasnio je.

Kristijan Tićak iz AMS-a ističe da bi se trebao znati razlog poskupljenja, navodeći da nije primijetio povećanje broja nesreća koje bi značile veći rizik za osiguranje i opravdavale porast cijena. Dodao je i da auti i dijelovi za njih jesu skuplji, ali i da je milijun i pol vozila u hrvatskom voznom parku staro u prosjeku od 14 do 18 godina.

Luka Dorić iz Centra za vozila Hrvatska vjeruje da će se trend starijih vozila nastaviti. “S obzirom da smo u zadnjih par godina imali poremećaja na tržištu oko nabave novih vozila pa su se ljudi odlučili za svoja starija vozila, produžiti im životni vijek u Hrvatskoj.”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close