Znatno više od očekivanog: Potrošnja porasla 3,2 posto, 16. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/H , 31. prosinac 2015. u 08:35
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja na godišnjoj razini ojačala 1,5 posto, i znatno veći nego što se očekivalo.

U Hrvatskoj je u studenome promet u trgovini na malo realno porastao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je znatno brži rast nego što se očekivalo i već 16. mjesec zaredom kako potrošnja raste.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2 posto, dok je realno porastao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja na godišnjoj razini ojačala 1,5 posto, i znatno veći nego što se očekivalo.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u studenome za 1 posto, a njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 0,7 do 1,2 posto.

Ujedno, to je i 16. mjesec zaredom kako potrošnja na godišnjoj razini raste, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

"Promet na malo porastao je iznad očekivanja. Naime, očekivali smo nešto slabiji rezultat nego u prethodnom mjesecu, prije svega zbog političkog ciklusa, ali i zbog nešto veće baze u studenome i prosincu lani", kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako je dodao, pozitivni efekt na potrošnju i dalje imaju niska inflacija, zadržavanje povoljnog trenda povjerenja potrošača te promjene poreza na dohodak početkom ove godine, koje i dalje imaju pozitivni efekt i na neto plaće.

"Ukupno gledano, ovaj podatak o maloprodaji za studeni pozitivno je iznenađenje, koje sugerira nešto jači doprinos osobne potrošnje rastu BDP-a u četvrtom kvartalu nego u trećem", navodi Kovač, koji i u prosincu očekuje nastavak rasta potrošnje.

Jačanje osobne potrošnje bio je jedan od najznačajnijih razloga zbog kojih je u trećem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, najviše od drugog kvartala predrecesijske 2008. godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve


@zvonkac
,

vidjet ćeš koliko će ispasti kostura iz ormara kada ovo lažljivo zlo ode s vlasti.

Zašto nisi izašao na izbore i dao glas tvojima SDP+HNS Kukuriku koji su ostavili 325.000 Blokiranih ,
koji su zatvorili 100.000 radnih mjesta ,
koji su nas zadužili za 100.000.000.000,00 (100 miliardi),
koji su uzrokovali iseljavanje 100.000 ljudi iz Hrvatske ,
za čije vladavine broj rođenih samo od 2014.do 2015. smanjio za čak 20 %…

Sada kada dođu sposobni i stručni na vlast očekuje se porast preko 10%. Ovo je samo dokaz da su prethodni sve upropastili a svi pozitivni pokazatelji su sasvim slučajni ali ja sam sretan jer ćemo konačno dobiti pravo ime za Sabor i ostale institucije i što se crkva “nikada ne miješa tamo gdje ne mora”.

New Report

Close