Donosimo prve procjene o 600 milijuna kuna vrijednoj interventnoj mjeri: Evo tko će dobiti vaučere za pokrivanje dijela troškova plina

Autor: Marija Brnić , 16. ožujak 2022. u 10:04
Foto: T. Miletić/PIXSELL

Hamag-Bicro prvi put otkriva procjene o interventnoj mjeri za SME.

Za dva tjedna poduzetnici u Hrvatskoj moći će aplicirati za korištenje vaučera za pokrivanje dijela troškova plina, jednu od mjera iz interventnog paketa Vlade za ublažavanje udara rasta cijena energenata, ukupno teškog gotovo pet milijardi kuna.

Pripreme za taj program i raspodjelu predviđenih 600 milijuna kuna vaučera su u tijeku, pod palicom resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Procedura prijavljivanja
U Hamag-Bicro-u, koji će tehnički realizirati ovaj program potpore, procjenjuju da bi za vaučere moglo aplicirati čak do 45 tisuća poduzetnika, odnosno, kako je precizirano u vladinoj odluci, korisnika koji nisu kućanstva.

Do tako velikog broja potencijalnih korisnika država je došla temeljem broja registriranih mirko, malih i srednjih poduzetnika koji koriste plin, a procjena je temeljena na njihovoj dosadašnjoj potrošnji plina.

Vladinom odlukom predviđeno je da subvencije mogu koristiti poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Pojedinačno će poduzetnici koji ostvare pravo na ovu potporu po kWh dobivati 15 lipa, a u godinu dana za koliko je predviđeno trajanje mjere, maksimalan iznos kojega poduzetnik može povući iz ovog programa je 1,5 milijuna kuna, što je ujedno najviši iznos potpore male vrijednosti.

Poduzetnike koji nestrpljivo čekaju na početak primjene ovog programa sada najviše zanima kakva će biti procedura prijavljivanja i korištenja vaučera, te koji će još uvjeti biti postavljeni, osim kriterija veličine poduzeća i potrošnje plina, za ostvarivanje prava na korištenje.

Prijavljivanje će se odvijati aplikacijom koja će biti objavljena na internetskim stranicama Hamag-Bicro-a, a sama prijava će, kratko poručuju, biti jednostavna i brza. Biti će potreban, kažu u Hamagu, tek upis OIB-a poduzetnika i broja obračunskog mjernog mjesta.

“Sve tehničke pretpostavke od strane Hamag-Bicro-a su pripremljene i spremne za provođenje testne faze kao i za početak prijava, koje su najavljene za 1. travanj”, poručuju iz ove agencije, kojoj je Vlada namijenila ključnu ulogu u donošenju odluke o dodjeli potpora.

Ništa od retroaktive
U Hamagu, na čijem je čelu predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec, ističu kako će ocjenu odraditi aplikacija “trenutno i odmah izračunati iznos potpore i izraditi dokument, a vaučer potpore poslati opskrbljivaču”. Opskrbljivač će trošak za potrošenu energiju u svakom mjesecu od travnja ove do kraja ožujka iduće godine smanjiti za vrijednost vaučera za pojedino mjerno mjesto.

Sa svim su opskrbljivačima već uspostavljeni kontakti i njima će “aplikacija” poslati vaučere za sve krajnje kupce koje oni opskrbljuju, a koji imaju pravo na vaučer.

Kako je i najavljeno, poduzetnici neće moći koristiti ove potpore retroaktivno, za pokrivanje postojećih obveza naglo nabujalih s promjenama ugovornih uvjeta i cijena isporuke plina, koja je višestruko povećana, u nekim slučajevima čak i po šest puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close