Obveznica ZGH cilja (i) na male ulagače

Autor: Jadranka Dozan , 14. lipanj 2023. u 22:01
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Objava javnog poziva za upis uslijedit će veoma brzo.

Zagrebački holding u niskom je startu za realizaciju novog izdanja obveznica za refinanciranje obvezničkog duga od 305 milijuna eura koji uskoro dospijeva na naplatu. Postojeće izdanje bilo je namijenjeno kvalificiranim investitorima, a prvih 10 pozicija na listi imatelja uglavnom drže banke i mirovinski fondovi. Slično će zacijelo biti i u novome, ali za njega je minimalni iznos upisa postavljen na razmjerno niskih 15.000 eura. Dakle, moći će ih upisivati i mali, ne samo kvalificirani ulagatelji.

Riječ je o tzv. održivim, odnosno obveznicama povezanim s održivim poslovanjem, kojim su definirani ključni pokazatelji uspješnosti na koje se izdavatelj obvezuje i uz koje će biti vezani uvjeti izdanja. Uz povećanje postotka odvojenog prikupljanja komunalnog otpada s 37 posto u 2021. kao baznoj godini na 58 posto u 2027., cilj je povećanje udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji s 50 na 70 posto. Ne ispuni li ciljeve, ZGH će pri dospijeću isplatiti jednokratnu dodatnu naknadu.

Objava javnog poziva za upis uslijedit će veoma brzo jer 305 milijuna eura obvezničkog duga na naplatu stiže 12. srpnja uz fiksnu kamatnu stopu od 3,875 posto. Kolika će biti na novo izdanje, ostaje vidjeti, ali s obzirom na trenutnu situaciju na tržištima ne treba računati na kamatne uštede.

Komentirajte prvi

New Report

Close