Obrtnici od Vlade očekuju povoljan zakonodavni okvir za nesmetano poslovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 15:32
Dragutin Ranogajec. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U HOK-u smatraju da bi se poslovni ručkovi trebali priznavati kao trošak, a protiv su povećanja poreza na potrošnju od strane gradova i općina s 3 na 5 posto, rekao je.

Obrtnici od Vlade očekuju da im stvori povoljan zakonodavni okvir unutar kojega će moći nesmetano raditi, poručio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec sa 27. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u Opatiji.

Spomenuo je poreze i problem u tumačenju zakona i pravilnika, navodeći kako hrana koja se konzumira u ugostiteljskom objektu podliježe porezu od 13 posto, a ona koja se konzumira izvan objekta i posve je jednaka porezu od 25 posto. Smatra da je to nelogično i nepotrebno.

U HOK-u smatraju da bi se poslovni ručkovi trebali priznavati kao trošak, a protiv su povećanja poreza na potrošnju od strane gradova i općina s 3 na 5 posto, rekao je.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić naveo je da je Hrvatska među europskim državama s najvećim PDV-om te da bi trebao biti kao i u konkurentnim zemljama. Tražit ćemo smanjivanje i ukidanje poreza na potrošnju jer značajno opterećuje poslovanje, dodao je.

U radu kongresa sudjelovali su i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ministar turizma Darko Lorencin koji je kazao da je ova sezona pokazala da Hrvatska ima konkurentan turistički proizvod, ali i da ima puno prostora za poboljšanja.

Na pitanje može li doći do promjena u vezi s porezima, kako bismo bili konkurentniji sa zemljama u okruženju, Lorencin je odgovorio "u svakom slučaju da". Sve ove mjere koje su poduzimane išle su s ciljem stabilizacije i konsolidacije državnog proračuna, turizam je tu podnio određeni teret budući da je jedan od najzdravijih sektora. S druge strane, srednjoročno i dugoročno gledano s Ministarstvom finacija razgovaramo o tim kao i drugim temama, rekao je Lorencin.

Obrtnike je zanimalo hoće li Lorencin poduprijeti inicijativu za smanjenje ili ukidanje lokalnih poreza na potrošnju na što je odgovorio da će kao minimum zastupati da bude poznato na što se prikupljeni novac od tog poreza troši.

Ministar Mrsić je na upit novinara rekao da je izuzetno zadovoljan što se tiče sezonskog zapošljavanja u turizmu te da smo ove godine zaposlili 5 posto više nego prošle godine.

Podsjetio je da je uvedena mogućnost 'stalnog sezonca', od čega se učinci tek očekuju, da to omogućava tvrtkama da ljude zaposle trajno, da će tako radnici imati reguliran status, a tvrtke dobiti sigurne i kvalitetne kadrove. Naveo je da je izmjenama ZOR-a omogućeno da radnik može raditi i u drugoj povezanoj tvrtki poslodavca, kao i da može raditi za dva poslodavca.

Zapošljavanje u turizmu je izuzetno važno i stoga slušamo poslodavce i dogovaramo se sa sindikatima, s ciljem da radni odnosi budu što jednostavniji, radnici zaštićeni, ali i da u turizmu možemo i jednostavno zapošljavati, istaknuo je.

Govoreći o stanju nezaposlenosti, Mrsić je napomenuo da imamo sezonski tip zapošljavanja, da se u ovo vrijeme uvijek povećava broj nezaposlenih te da bi do trajnog smanjenja broja nezaposlenih trebalo dovesti otvaranje novih radnih mjesta. Dodao je da je broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu ipak manji, da su se neke stvari na tržištu dogodile, ali da bi to trebalo biti trajno.

Sudionici kongresa danas su raspravljali o poreznoj politici, radnim odnosima i strukovnom obrazovanju, navodili probleme kao što su inspekcijski nadzor, za kojega smatraju da bi trebao biti manje represivan, a više savjetodavan, visina PDV-a, parafiskalni nameti, pad potrošnje, cijene energenata, nedostatak kadrova, nelojalna konkurencija i drugo.

Kongres će završiti sutra predstavljanjem stajališta obrtnika i zaključaka skupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close