Obnovu Arboretuma Opeka očekuju do 2023. godine

Autor: Marta Duić , 22. srpanj 2019. u 21:59
Nositelj je Srednja škola Arboretum/M. J./PIXSELL

Financiraju se iz dva EU fonda, a u ključnu infrastrukturu ne može ići sav novac.

Srednja škola Arboretum Opeka, jedan od tri Centra kompetencija za poljoprivredu novi je nositelj projekta obnove Arboretuma Opeka, najstarijeg zaštićenog hortikulturnog spomenika u Hrvatskoj.

"Uz dva u Slavoniji, naša škola je treći Centar kompetencija za poljoprivredu, a za uspješan rad osim tehnologije i laboratorija moramo imati i smještajne kapacitete stoga su nam se dvorac i arboretum preko puta škole najbolje rješenje. Projekt se financira iz dva EU fonda, sredstva još iščekujemo, a prati nas Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije jer je projekt od šireg interesa te uključuje obnovu i dvorca", objašnjava Rajka Tršinski, ravnateljica škole.

Obnova je planirana do 2023. godine i uključuje niz ljudi, od konzervatora, restauratora do botaničara, a najviše će ih koštati infrastruktura. "Stalno se otvaraju novi problemi, svaki od izvora financiranja ima pravila i samo dio novaca može ići na infrastrukturu, a nama je ona ključna u projektu jer prostor nema ni struju, ni vodu", požalila se Tešinski.

Napominje kako je svrha projekta povećati značaj strukovnog obrazovanja jer je broj učenika koji odabiru poljoprivredu sve manji. "Dio projekta su i edukacije učenika, zaposlenika škole i zainteresiranih iz regije, a da projekt zaživi onako kako je zamišljen to bi bila bajka. Biser je to prirodnih ljepota kojem treba vratiti puni sjaj", poručuje Tršinski.

Komentirajte prvi

New Report

Close