‘Obnovljivci’ odustaju od potpora i okreću se prodaji na slobodnom tržištu

Autor: Darko Bičak , 29. studeni 2022. u 13:30
Foto: Shutterstock

Hrvatska je izgradila značajni sustav poticaja OIE te su instalirani kapaciteti od oko 1500 MW.

Iako je primarni fokus obnovljivih izvora energije bio na ekologiji, ona sve više pada u drugi plan pred novim globalnim energetskim izazovima poput dostupnosti, cijene i samodostatnosti. Europska unija već barem desetljeće ima ambicioznu strategiju za energetsku tranziciju, Zeleni plan, koja je do 2030. trebala znatno smanjiti korištenje fosilnih goriva i ugljični otisak, a do 2050. gotovo u potpunosti ostvariti bezugljičnu agendu baziranu isključivo na zelenim i obnovljivim izvorima energije i tehnologijama.

Nepredvidlji rast cijena

Ugovori o poticajnim cijenama sklapani su u vrijeme kad su sve relevantne analize pokazivale kako će biti viša od tržišne za vrijeme cijelog trajanja ugovora.

No, napad Rusije na Ukrajinu je iz temelja prodrmao sve postojeće političke i gospodarske odnose u svijetu, posebice u Europi, kakvi nisu viđeni barem od pada Željezne zavjese. Neodrživosti situacije su svjesni i u EU te se od veljače naovamo pokušava na brzinu donijeti nova strategija koja će “postupno ukinuti ovisnost o ruskim energentima”.

Zelena energija u fokusu

Upravo na dan pada sovjetskoga drona na Zagreb je u Parizu održan izvanredni summit EU na tu temu. Rezultati su, najblaže rečeno, vrlo skromni. Zaključak je da do bitne ovisnosti o, prije svega, ruskom plinu u EU ne može biti prije 2027. S iskustvom dosadašnjeg globalnog medijskog fokusa i društvenih procesa, izvjesno je da se tada nitko osim samih Ukrajinaca neće niti sjećati što se zapravo događalo u Ukrajini tijekom 2022.

A to će izvjesno i značiti da ruski energenti više neće biti “kontaminirani” kao što su danas. U međuvremenu, čak i prije početka same invazije na Ukrajinu, EU je već promijenila svoj Zeleni plan tako da su plin i nuklearna energija postali “zeleni” i poželjni za razvoj i za financiranje iz Europskih fondova. Njemačka je suspendirala odluku o zatvaranju svih nuklearnih elektrana, a sve se više spominje i mogućnost da ugljen postane prijelazno energetsko rješenje za zemlje poput Njemačke i Poljske čija energetika se velikim dijelom bazira na njemu. Gdje je u toj novoj, ubrzanoj, energetskoj tranziciji Hrvatska i ima li prilike za domaću industriju da uskoči na ovaj vlak kojeg će EU pogurati s desecima i stotinama milijardi eura?

Hrvatska je u zadnjih 10-ak godina izgradila značajni sustav poticaja proizvodnje obnovljivih izvora energije (OIE), a za što se godišnje izdvajalo blizu tri milijarde kuna. Instalirani kapaciteti od oko 1500 MW, uz značajne kapacitete u velikim hidroelekranama, su doveli do toga da je prema većini statistika Hrvatska jedan od lidera OIE u Europskoj uniji.

Prilika za domaću proizvodnju

Mnoge domaće tvrtke, poput Končara, Solvisa, Đure Đakovića i Brodosplita, dobit će šansu povećati proizvodnju OIE tehnologije koju već imaju.

No, dok se proteklih godina često propitivala svrishodnost relativno izdašnih potpora za OIE, sada svjedočimo pomalo bizarnoj situaciji da sve više proizvođača obnovljive energije, uključujući i nacionalni HEP, raskida svoje ugovore s regulatorom HROTE-om (Hrvatskim operatorom tržišta energije) te želi samostalno prodavati svoju struju na slobodnom tržištu. Razlog je, naravno, u energetskoj krizi prouzročenoj ratom u Ukrajini koja je cijene energije na burzama podigla nekoliko puta. Iz sustava je izašlo ukupno 66 postrojenja, odnosno, u snazi postrojenja oko 342 MW. Iz HROTE-a naglašavaju da su tadašnji ugovori o poticajnim cijenama sklapani u vrijeme kad su sve relevantne analize pokazivale kako će poticajna cijena biti viša od tržišne za vrijeme cijelog trajanja ugovora, a i sama dugoročna Strategija energetskog razvoja RH pretpostavlja kretanje tržišne cijene električne energije do 2030. na razini oko 60 €/MWh. Prosječna cijena električne energije na burzi električne energije CROPEX tokom 2021. je iznosila oko 114 €/MWh pri čemu je do prve polovice 2021. prosječna cijena iznosila oko 60 €/MWh.

Prosječna tržišna cijena na burzi električne energije CROPEX tokom rujna ove godine iznosila je oko 392 €/MWh, dok je za listopad iznosila oko 200 €/MWh. Kao primjer povlaštenog proizvođača za bioplinska postrojenja, iz HROTE-a navode da je prosječna otkupna cijena u 2022. iznosila oko 186 €/MWh. Za vjetroelektrane je ona iznosila oko 111 €/MWh. Končar, Solvis, Đuro Đaković, Brodosplit su samo neke od domaćih tvrtki koje itekako imaju što reći po pitanju OIE tehnologije koju već rade, a isto tako mogu i značajno povećati svoje kapacitete.

Hrvatska pamet Hrvatskoj

Možda nije najveći igrač na području OIE u Hrvatskoj, ali je svakako globalno najpoznatiji varaždinski Solvis koji se sunčanim elektranama bavi već desetak godina, a u žižu javnosti je došao lani s ugovorom kojim je za novo sjedište Googlea u Kaliforniji isporučio 120.000 solarnih panela kojima je prekrivena zgrada u poslu ukupne vrijednosti 10 milijuna dolara. Stjepan Talan, direktor i vlasnik Solvisa, kaže nam da je na njih više utjecala promjena “klime” po pitanju OIE u Hrvatskoj nego novonastala kriza u odnosu s Rusijom. “Mi smo godinama nudili projekte manjih i većih elektrana tvrtkama, javnim tijelima i pojedincima. No, u pravilu nismo nalazili na razumijevanje te nam je govoreno da se čeka neka državna strategija, pravilnici, EU fondovi i sl. Ali zadnjih par godina je došlo do eksplozije i svi sad žele sunčane elektrane i vlastitu struju, s poticajima ili bez njih. Prošle godine smo rasli za 40-60 posto, a ove godine očekujemo barem toliko. Ovog trenutka nismo fizički u mogućnosti odgovoriti na neku dodatnu potražnju zbog Rusije, no siguran sam da će se solari, kao i čitavi OIE, u narednom razdoblju razvijati, a i mi u skladu s tim”, navodi Talan.

Iako su i oni imali manjih problema zbog poremećenih logističkih pravaca uslijed korone, i sada rata u Ukrajini, ne očekuje da bi ova kriza sama po sebi mogla nešto bitnije poremetiti njihove planove. Končar grupa je bila jedna od prvih u Hrvatskoj koja je još 2008. implementirala svoj vlastiti projekt vjetroagregata u Vjetroelektrani Pometeno brdo kod Dugopolja, a koju je Končar sam pokrenuo kao ogledni primjer svoje tehnologije.

Ukupno je postavljeno 15 vjetroagregata Končar KO-VA 57/1 snage 1 MW i jedan Končarev vjetroagregat K80 snage 2,5 MW čime ukupna priključna snaga vjetroelektrane iznosi 20 MW. U izgradnji vjetroelektrane su sudjelovale uglavnom hrvatske tvrtke, odnosno 14 tvrtki Končara i 15 kooperanata iz Hrvatske. Za projekt VE Pometeno brdo ukupna investicija je iznosila 252 milijuna kuna, a od čega je Končar uložio 41,48% svojih sredstava. Jedan od zanimljivijih slučaja proizvođača OIE opreme u Hrvatskoj je svakako Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja (ĐĐ TEP) iz Slavonskog Broda koji je proizveo i montirao brojne bioenergane u Hrvatskoj i inozemstvu.

Projekti uz EU financiranje

Ova tvrtka, koja zapošljava oko 900 radnika i fokusirana je na EU tržište, se našla u pomalo bizarnoj situaciji da ima puno toga ponuditi energetskoj tranziciji Hrvatske i EU, no njezina budućnost je bila neizvjesna zato što je bila u vlasništvu ruske kompanije Nordenergogrupp koja podliježe sankcijama Europske unije. Hrvatska država je intervenirala te je ova tvrtka mogla nastaviti sa svojim OIE razvojem, a početkom mjeseca je objavljeno da je austrijska grupacija Andritz preuzela ĐĐ TEP te bi do kraja godine transakcija trebala biti odobrena od EU te biti i formalno-pravno i sprovedena.

66 postrojenja

kapaciteta oko 342 MW raskinulo je ugovore s regulatorom HROTE-om.

Tehnologiju, kadrove i znanje za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost imaj i u splitskom škveru Brodosplitu koji je EU sankcijama Rusiji došao na rub stečaja zbog kreditnih odnosa s ruskim bankama. Od 2018. godine DIV grupa, u sklopu koje Brodosplit posluje, pokreće i provodi brojne projekte povećanja energetske učinkovitosti koji su sufinancirani EU sredstvima.

“Električna energija najznačajniji je energent u podružnici kninske DIV tvornice vijaka pa je u tijeku izgradnja fotonaponske elektrane snage 6500 KW te u proizvodnom pogonu brodogradilišta Brodosplit izgradnjom fotonaponske elektrane snage 8100 KW koje će rezultirat smanjenom potrebom za kupovinu električne energije čije cijene vrtoglavu rastu. Projekti povećanja učinkovitosti energije korištene u proizvodnim procesima, te prelazak na energetski obnovljive izvore energije u proizvodnim pogonima DIV grupe, članice grupe daju svoj doprinos ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja. Također Brodosplit se već dokazao i na proizvodnom planu kad smo u suradnji s hrvatskom tvrtkom Tromont sudjelovali u stvaranju vjetroparka ‘Jelinak’ iznad Trogira proizvevši 20 čeličnih stupova visine 77 metara za investitora španjolsku tvrtku Acciona Windpower, te za domaćeg naručitelja tvrtku Končar-Inženjering za energetiku i transport d.d. izradili čelični stup visine 78,6 metara za vjetroagregat snage 2,5 MW u vjetroparku Pometeno Brdo iznad Konjskog”, kazali su nam u Brodosplitu.

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close