10 mjeseci nakon potresa: Obnova Zagreba kroz 100 dana, ovaj tjedan pozivi za prijavu šteta

Autor: Suzana Varošanec , 26. siječanj 2021. u 13:01
Za hitnu sanaciju isplaćen već dobar dio od zatraženih 127,8 milijuna kuna/ZOE ŠARLIJA/PIXSELL

Ovaj tjedan bit će objavljeni javni pozivi za prijavu šteta na javnim institucijama u Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Za dinamiku obnove i potrebnu jednostavnost procedura – pretpostavke učinkovitih procesa, s jučerašnjeg Međuresorskog sastanka o raspodjeli 683 milijuna eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju iz EU Fonda solidarnosti (moraju biti utrošeni do lipnja), stižu najave početka obnove u roku 100 dana, praćena uvjerenjem Banskih dvora da Hrvatska s tim ne kasni.

Ovaj tjedan bit će objavljeni javni pozivi za prijavu šteta na javnim institucijama u Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, nastalih u potresu lani u ožujku, a odnose se na zgrade kulturne baštine: zdravstvene i ustanove visokog obrazovanja, sakralne objekte te u Zagrebu one za cestovnu i vodoopskrbnu infrastrukturu, kao i obrazovne i zdravstvene institucije na gradskoj razini.

Ministarstva kulture, znanosti i obrazovanja te zdravstva i Grad Zagreb već su pripremili pozive, te se još čeka Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da ih završno verificira.

Prema premijeru Plenkoviću, javni pozivi će biti objavljeni da bi se krenulo u konkretne prijave za dokumentaciju, projekte i u konačnu konzumaciju EU novca.

Ministarstvo graditeljstva u suradnji s drugim resorima napravilo je i prezentacijske dokumente, svojevrsni vodič koji pojednostavnjuje podnošenje zahtjeva.

Dio građana već sam obnavlja svoje stanove i kuće, no većina čeka Fond za obnovu u koji je zasad pristiglo navodno oko 200 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu.

Prema v.d. ravnatelju Fonda za obnovu Damiru Vanđeliću, zahtjevi se mogu predavati digitalno, no to nije zadovoljavajuće riješeno, radi se na povezivanju registara niza dokumenata RH u repozitorijima, što bi trebalo olakšati predavanje zahtjeva.

Za hitne sanacije (zabatni zidovi, stubišta i slično), podneseno je 2211 zahtjeva, riješena su 1172. Ukupni iznos zatražene novčane pomoći je 127,8 milijuna kuna, dobar dio je već isplaćen.

Komentirajte prvi

New Report

Close