Obnova kulturnih objekata zamašnjak gospodarstva

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. kolovoz 2017. u 22:00
Trošak rekonstrukcije cijele zgrade Palacina iznosi 10,3 milijuna kuna

Obnovu muzeja, koja će trajati godinu dana, kao i revitalizaciju dviju tvrđava i ulice povijesne gradske cjeline financira EU.

Zahvaljujući financijskoj injekciji od gotovo 57 milijuna kuna koja je lani za provedbu projekta Sinj u sridu odobrena iz europskih fondova, Grad Sinj je ovog ljeta pokrenuo obnovu Muzeja cetinske krajine (MCK).

Radovi bi, doznajemo, trebali biti gotovi za godinu dana, a trošak rekonstrukcije kompletne zgrade Palacina u kojoj je muzej iznosi 10,35 milijuna kuna, dok je za arheološki, konzervatorski i stručni nadzor namijenjeno 700.000 kuna. Uz to je opremanje zgrade procijenjeno na 2,1 milijun kuna, a dodatnih je 800.000 kuna odvojeno za replike, opreme za radionice i multimedijalni sadržaj. Dio je to šire priče obnove sinjske kulturne baštine koja obuhvaća rekonstrukciju i revitalizaciju Tvrđave Grad i Kamičak, obnovu spomenutog muzeja te obnovu ulica povijesne cjeline Sinja, a u sklopu koje će MCK dobiti novo ruho i približiti se standardu kakav je postavio 2015. otvoren Muzej Sinjske alke.

 "Trenutačno je postav muzeja dislociran i zatvoren za javnost, ali ne strahujemo od gubitaka do dovršetka radova jer će se uloženo vratiti višestruko", za Poslovni dnevnik je kazala ravnateljica i kustosica MCK Daria Domazet. Sinjski MCK središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno-povijesne baštine grada i njegova šireg područja, poručila je pročelnica Upravnoga odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom te voditeljica projekta Sinj u sridu Ankica Panza.

"Kroz ovu projektnu komponentu MCK planira značajno unaprijediti način čuvanja i prezentacije muzejske građe te pružanja usluge posjetiteljima i turistima, uskladiti ih s modernim i tehnološkim dostignućima. Očekuje se da će ovako osnažena turistička ponuda Sinja i Cetinske krajine rezultirati povećanjem gospodarske aktivnosti, stvaranjem novih poslovnih subjekata i novih radnih mjesta, a time postati i zamašnjakom budućeg gospodarskog i društvenog razvoja našeg kraja", poručila je.

Dosad uložen novac u revitalizaciju sinjske turističke ponude, ali i povećanje kvalitete i broja smještajnih kapaciteta u okolici, iz sezone u sezonu donosi sve bolje rezultate. Tako je u ovoj godini, zaključno s 20. kolovozom, zabilježen rast u dolascima od 24,28 posto te ih je ostvareno 9026, dok je noćenja bilo 25.000, tj. 25 posto više nego lani.  

Komentirajte prvi

New Report

Close