Obnova Dvorca Oršić uz kampanju prikupljanja novca za uređenje

Autor: Marija Crnjak , 05. veljača 2023. u 22:00
Dvorac umjetnika trebao bi imati umjetničke ateljee, galeriju,.../ALEN NOVOSELEC/HDLU

Za konstruktivnu obnovu Dvorca HDLU je dobio 2,6 milijuna eura.

S početkom dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje, protekle nedjelje prvom donacijskom akcijom krenula je i kampanja “ZaJedno za Dvorac umjetnosti”, kampanja prikupljanja novca za cjelovitu obnovu objekta, čime bi se trebao dopuniti budžet za obnovu koji su umjetnici dobili iz europskih fondova.

Radi se o objektu koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u dva potresa 2020. godine, a konstruktivna obnova je omogućena odobrenjem sredstava Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 2022. godine iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 milijuna eura, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

9

milijuna eura potrebno je za cjelovito uređenje Dvorca i sve planirane sadržaje

Nema dovoljno novca
No, Kako ističu u Dvorcu umjetnika, projekt konstruktivne obnove objekta ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu, kao ni izgradnju požarom srušenog krila, za što se procjenjuje potreba za dodatnih 9 milijuna eura. Usto, rukovodeći obnovom HDLU ima značajan iznos troškova koji nisu obuhvaćeni natječajima, a koji predstavljaju snažno financijsko opterećenje za udrugu.

Tijekom obnove i u svrhu prikupljanja pomoći stoga je u planu organizacija niza aktivnosti za aktivaciju donacija i potpora, poput pripreme relevantnih natječaja, organizacije donacijskih događaja i drugih aktivnosti.

Cilj je upoznati javnost s vizijom Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji će u budućnosti predstavljati međunarodno prepoznatljivu platformu za rast, razvoj i istraživanje umjetničkog stvaralaštva, kažu u Udruzi.

Foto: ALEN NOVOSELEC/HDLU

Prva aktivnost ove nedjelje je bila donacijska akcija kojom su svi zainteresirani mogli postati vlasnici nekih od predmeta iz Dvorca umjetnika, od slika, crteža, grafika, postera, knjiga do uporabnih predmeta, polica, boja i drugog stvaralačkog pribora. Ostale crowdfunding aktivnosti nastavit će se u narednom periodu.

Prvom fazom obnove te pokretanjem građevinskih radova 16. siječnja HDLU će provesti konstruktivnu sanaciju Dvorca, kojom će se ojačati njegovi temelji, zidovi i krila. U narednom trogodišnjem razdoblju, korištenjem sredstava EU te Nacionalnog plana za oporavak i otpornost planira se cjelovita obnova Dvorca te izgradnja u požaru stradalog sjevernog krila.

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje i Park skulptura djeluju zadnjih 50 godina, od kad su vlasnici Dvorca HDLU i ULUPUH (Udruga likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Hrvatske). Park skulptura počeo se formirati 1993. godine, a 2022. je proglašen trajno zaštićenim kulturnim dobrom, te mu je i na taj način potvrđen status od nacionalnog značaja.

Bogati sadržaji
Cjelovito obnovljeni Dvorac umjetnika tako bi trebao imati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen grupi Biafra, multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu.

Imat će i depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo, te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju s drugim profesijama.

Foto: ALEN NOVOSELEC/HDLU

Komentirajte prvi

New Report

Close