Obnavlja se pomorska baština

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2018. u 21:59
U Iki je u more porinut Lovranski guc iz 1968.

Projekt ‘Mala barka’.

U okviru projekta 'Mala barka' u Iki je u more porinuta obnovljena tradicijska barka Lovranski guc  iz 1968. godine. Namjena barke bit će sportska, edukativna i promotivna.

To je jedna od osam tradicijskih barki s područja Kvarnera koje se obnavljaju u sklopu projekta 'Mala barka 2 – Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana', a koji se realizira u prekograničnom Programu suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014.-2020 gdje je Primorsko-goranska županija vodeći partner.

S obzirom na to da su danas tradicionalne barke gotovo u potpunosti zamijenjene plastičnim plovilima, trenutno je ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki te se ovim projektom nastoji doprinijeti njihovoj revitalizaciji.

Na području Kvarnera, pored navedene, obnovljene su ili u završnoj fazi obnove još tri guca, pasara, leut, bragoc i gajeta.

Da je projekt 'Mala barka' izuzetno kvalitetan turistički proizvod govori i to što je Interpretacijski centar maritimne baštine Mala barka – 'Kuća od mora' u Mošćeničkoj Dragi osvojio treću nagradu na prestižnom skupu Svjetskog udruženja profesionalaca u turizmu SKAL, u kategoriji 'Community and Government Projects', za nagradu za održivi razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close