Objavljeni svi detalji evakuacije Rijeke, evo kako će za Riječane izgledati ovaj vikend

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2023. u 15:30
Foto: Pixabay

Zaostala protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja je nedavno otkrivena u riječkoj luci, ukloniti će se iz luke i neutralizirati tijekom vikenda.

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke izvijestio je da će se zaostala protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja je nedavno otkrivena u riječkoj luci, ukloniti iz luke i neutralizirati tijekom vikenda, a u to vrijeme će se evakuirati dio središta grada.

Crvena zona evakuacije

Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije, bit će obilježen sirenama opće opasnosti, odnosno prestanka opće opasnosti. Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

U smislu sigurnosti organizacije ove akcije izmještanja i neutralizacije mine, područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu.

Kako je ranije najavljeno, zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti – odnosno “crvenoj zoni”.

Ta zona obuhvaća sljedeće ulice i kućne brojeve:

– Adamićeva ulica – kućni brojevi 1, 3, 5, 7 i 13

– Demetrova ulica – kućni broj 16

– Ulica Ignazia Henckea – kućni broj 1,

– Ulica Ivana Zajca – kućni brojevi 7, 20 i 24

– Krešimirova ulica – kućni broj 1

– Ulica Riva – kućni brojevi 4, 20 i 22

– Ulica Riva Boduli – kućni brojevi 3, 5 i 7

– Splitska ulica – kućni broj 2

– Trpimirova ulica – kućni brojevi 3 i 5

– Uljarska ulica – kućni brojevi 2 i 4

– Ulica Vatroslava Lisinskog – kućni brojevi 2, 4, 6 i 8

– Verdijeva ulica – kućni brojevi 6, 8 i 17

– Zagrebačka ulica – kućni brojevi 16, 18, 19, 19A i 21

– Zanonova ulica – kućni broj 1

– Žabica – kućni brojevi 2 i 5

U navedenoj zoni, od subote, 18. ožujka u 22 sata do nedjelje, 19. ožujka kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad. Autobusni i željeznički kolodvor, kao i taxi stajališta, biti će izmješteni na pogodne lokacije.

Za stanare s navedenih lokacija koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti.

Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim osobama.

Iz Grada pozivaju sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr, kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti.

Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima.

U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet.

Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Žuta zona

Za tzv. “žutu zonu” izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. “Žuta zona” obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.

Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.

U tzv. “žutoj zoni” dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija o čemu će se procjena donijeti prilikom samog eventualnog poziva građana.

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA – ine benzinske crpke.

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke poziva sve građane da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.

Ako vremenske prilike u nedjelju, 19. ožujka budu nepovoljne za provedbu akcije, postupak će se odgoditi za nedjelju, 26. ožujka, a o tome će se donijeti odluka u četvrtak, 16. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close