HDZ ima 60 mandata, Rijeke pravde 42, evo kako stoje ostali; Pročitajte prve izjave Plenkovića, Grbina, Benčić, Penave…

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2024. u 00:36
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DIP je obradio 91,33 posto biračkih mjesta. Malo prije ponoći lideri koalicija i stranaka dali su prve izjave. Evo što kažu i kakvi su im planovi

HDZ prema trenutnim rezultatima ima 60 mandata, SDP 42, DP 14, Most 11, Možemo 10, IDS 3.

Detaljne izborne rezultate možete pratiti OVDJE.

Lideri koalicija i stranaka dali su prve izjave

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posljednji se obratio javnosti, iza ponoći.

“Zahvaljujući Milanoviću, održani su na ovaj bizaran dan, ali ono što je bitno, HDZ je treći put pobijedio na parlamentarnim izborima. Još je važnije da od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali treću vladu.”, rekao je.

“Kampanju smo morali voditi u kontekstu kršenja Ustava od strane Milanovića i onih koji ih podupiru. Zabrinjava da oni i dalje, nakon što smo ih porazili na izborima, govore o vladi nacionalnog spasa koja nas valjda treba spasiti od Šengena, LNG-a i drugih postignuća. Ta velika razlika između nas i drugih stranaka, pogotovo onih koji su i večeras artikulirali svojevrsni govor mržnje prema HDZ-u. Pozivam sve stranke koje su dobile povjerenje, a ne pokazuju takvu isključivost kao ove koje smo porazili, a koji se nisu makli nego za jedan mandat, mislim na SDP koji je uz svu prolivenu žuč osvojio samo jedan mandat više…”, rekao je.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

“Želim zahvaliti svim građanima. Pokazali smo bolju Hrvatsku, koja je tu zbog njenih ljudi. Isto tako čestitam svim strankama koje su izabrane u sabor. Što nas čeka? Rezultati nisu kakve smo priželjkivali. Pokazali su da dvije trećine građana želi promjenu. Dvije trećine ljudi nije zadovoljno onime što vide i mi ih nećemo iznevjeriti. Nije gotovo”, rekao je Peđa Grbin.

“Pred nama su dani, mjeseci razgovora koji će dovesti do promjene. Hrvatska može i bit će bolje mjesto za život. Ponoć nije prošla i ja do ponoći ne smijem govoriti kome ćemo predati mandat za sastavljanje vlade. To je zabranjeno. Od sutra počinju razgovori s onima koji su do jučer govorili da s HDZ-om neće. Sad ćemo vidjeti jesu li to bile laži ili stvarno žele promjenu. Hrvatska može biti bolja, Hrvatska će biti bolja i mi smo jamac toga”, rekao je Grbin.

Sandra Benčić i Tomislav Tomašević su se obratili u zajedničkom istupu.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Sada smo na deset mandata. Međutim, veliki gradovi još nisu obrađeni i postoji mogućnost velikog rasta. Yeah, we did it! Veliko hvala svim građanima koji su danas u velikom broju izašli i hvala onima koji su nam dali glas i povjerenje i kojih je bilo puno više nego prije četiri godine. Hvala vam što ste nam omogućili da budemo stranka s najvećim rastom na ovim izborima. Koliko god mi možemo biti jako zadovoljni s našim rezultatom. Ono što još trebamo napraviti i ne smijemo izgubiti iz vida, da je cilj broj jedan – rušenje HDZ-a s vlasti. Taj cilj je još uvijek ostvariv. On je još uvijek dostižan, točno u onom scenariju o kojem smo mi govorili u proteklim tjednima. Dostižno je da se HDZ skine s vlasti i da desnica ne uđe u vladu jer mi jesmo i bit ćemo brana da desnica uđe u vladu”, rekla je Benčić navodeći mogućnost formiranja manjinske vlade koju bi onda oni podržavali iz Sabora.

Riječ je preuzeo Tomašević.

“Konačno je srušen mit o tome da smo samo zagrebačka stranka. Sad smo u pat poziciji što smo i pretpostavili da će se dogoditi. Građani su jasno rekli na ovim izborima da ne žele više HDZ na vlasti. Rekli su to jasnije da nisu mogli jasnije to reći. Mi smo ovdje radi građana, ključno nam je da se HDZ makne s vlasti i da se oslobode institucije koje je HDZ zarobio”, rekao je Tomašević.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo izbornim rezultatima koji DP postavljaju na treće mjesto političkih stranaka u Hrvatskoj, ponovivši kako za njih ne dolazi u obzir suradnja sa SDSS-om i Možemo.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Penava je najavio da će u četvrtak DP „sjesti i razgovarati s obzirom na to tko će raspolagati s kakvim kartama”, misleći na sklapanje mogućih postizbornih koalicija.

Izrazio je odlučnost da Pokret ostaje kod ranije izrečenog stava kako suradnje s SDSS-om ne može biti, kao ni sa strankom Možemo.

Također je rekao da bi konačan broj mandata mogao biti veći od 12, koliko ih trenutno DP ima.

Koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista istaknula je u srijedu navečer da je zadovoljna ostvarenim rezultatom, a kao izglednu opciju glede formiranje većine nakon izbora navode HDZ i dio zastupnika Domovinskog pokreta, dok za njih HDZ ne dolazi u obzir.

“Ništa od HDZ-a. Mi smo od početka jasno govorili da s njim nema pregovora. To nije pitanje istog ili različitog ideološkog sklopa, mi se temeljito razlikujemo u tome da netko među nama vidi politiku kao borbu za vlastite interese, a netko kao borbu za opće dobro”, rekla je Hini nositeljica u prvoj izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>Pa,   zato je Plenković   platio  glasove :  KOLAKUŠIĆ je u pitanju  DP  glasovi !!!</p>
<p>Zbog toga je Plenković otrpio SVE –  samo zbog tih glasova …….ne mogu vjerovati</p>
<p>kako je Plenković  kupio  glasove ????!!!</p>

New Report

Close