Objavljena nova karta: Ovo su dijelovi Hrvatske s najvećim rizikom do potresa

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2022. u 10:51
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ti su hrvatski krajevi obojeni crvenom bojom na novoj karti modela rizika od potresa za Europu, koja je predstavljena ovih dana u Švicarskoj.

U Švicarskoj je ovih dana predstavljena nova karta koja prikazuje najveće rizike od potresa u pojedinim dijelovima Europe, a rezultat je višegodišnjeg rada znanstvenika i stručnjaka za potrese.

Ažurirani model potvrđuje da su Turska, Grčka, Albanija, Italija i Rumunjska zemlje s najvećom potresnom opasnosti u Europi. Slijede ih ostale zemlje na Balkanu.

Gradovi poput Zagreba, Tirane, Sofije, Lisabona, Bruxellesa i Basela imaju iznadprosječnu razinu rizika od potresa u usporedbi s manje izloženim gradovima, piše Jutarnji.

Kakva je situacija s Hrvatskom? Prema novoj, ažuriranoj karti, najveći rizik od potresa imaju Zagreb i okolica, Varaždin i Čakovec, Zadar i okolica, Split i bliža okolica, Dubrovnik i Ston s okolicom, Imotski i okolica.

Ti su hrvatski krajevi obojeni crvenom bojom na novoj karti modela rizika od potresa za Europu, koja je predstavljena ovih dana u Švicarskoj.

Na konferenciji “European earthquake hazard and risk models” predstavljene su dvije karte, jedna modela rizika te druga opasnosti od potresa. Na njoj su sudjelovali priznati svjetski znanstvenici, a predstavljena su nova istraživanja o riziku od potresa za EU na kojima su radili posljednje četiri godine, navodi Jutarnji.

Foto: EFEHR

Komentirajte prvi

New Report

Close