Obitelj USKOK-ovog osumnjičenika Krešimira Peteka najmoćnija je u Ivanić-Gradu

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2020. u 14:59
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Elektrocentar Petek lani je imao prihode od 679 milijuna kuna i dobit od 19 milijuna kuna.

Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada obiteljska je tvrtka osnovna 1993. čija je uža specijalnost gradnja energetskih postrojenja i distributivnih niskonaponskih mreža. Tvrtka koju su osnovali Krešo i Miroslav Petek jedna je od vodećih u Hrvatskoj u području energetike, od pružanja usluga do izvođenja radova, piše Večernji list.

Radi i u sektorima telekomunikacija, građevinarstva, komunalnih usluga, maloprodaje i veleprodaje elektromaterijala i građevinskog materijala i opreme. Elektrocentar Petek lani je imao prihode od 679 milijuna kuna i dobit od 19 milijuna kuna. U protekle tri godine s Janafom je ta tvrtka sklopila 16 ugovora, a u proteklih pet godina 25 ugovora, i to uglavnom samostalno.

O Janafa je samo nekoliko poslova dobila kao dio zajednice ponuditelja. Za sve te ugovore proveden je postupak javne nabave, no Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi. Vrijednost tih ugovora ne navodi se u Janafovu registru. Janaf i Elektrocentar Petek sklopili su zadnji ugovor u svibnju ove godine, i to za Izvođenje radova modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – I faza. Jedan od većih poslova koje je Elektrocentar Petek dobio u Hrvatskoj je gradnja druge faze Zračne luke Dubrovnik s partnerima Strabagom i PZC Splitom. Taj projekt vrijedi više od milijardu kuna. Krešo Petek vlasnik je i turističke agencije Petek Tours koja je lani imala 9,7 milijuna kuna prihoda i dobit od 10-ak tisuća kuna. Tvrtka Petekovih bila je i jedan od donatora HDZ-a 2016. kad je tu stranku pomogla s 80.000 kuna.

U 2011. pak ta je tvrtka donirala HSS-u 20.000 kuna. Krešo Petek slovi kao najmoćniji čovjek u Ivanić-Gradu, a mediji su dosad o njemu pisali uglavnom zbog njegovih sinova koji su izazvali prometne nesreće s poginulim osobama. Stanovnici Ivanić-Grada o obitelji Petek, posebice o glavi obitelji Kreši Peteku, koji je u tom kraju poznatiji pod nadimkom Šešo, nerado govore.

– Tek sad ga istražuju? Dugo on gazduje ovdje. Njegov sin Mario usmrtio je dvoje ljudi pijan u automobilu. Bilo je i vrijeme da završi u reštu – kazao nam je vozač kamiona Darko koji je dobro upućen u prilike u obitelji Petek. Prema zadnjim dostupnim javnim podacima, Mario Petek je 2010. zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama osuđen na pet godina.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close