Obavezna primjena eGrađevinskog dnevnika tek 2023.

Autor: Suzana Varošanec , 30. svibanj 2022. u 22:00
Kao rok za obaveznu primjenu modula eGrađevinski dnevnik prvo je bio propisan 1. srpnja ove godine/G. Kovačić/PIXSELL

U tijeku je edukacija oko 30.000 stručnih osoba u cilju digitalizacije svih gradilišta u Hrvatskoj kroz propisanu obveznu primjenu modula eGrađevinski dnevnik.

U tijeku je edukacija oko 30.000 stručnih osoba u cilju digitalizacije svih gradilišta u Hrvatskoj kroz propisanu obveznu primjenu modula eGrađevinski dnevnik, koji je namijenjen ovlaštenim osobama i osobama koje vode građenje, ali i fizičkim osobama poput investitora, zastupnika investitora i drugih osoba.

Međutim, obvezna primjena neće, kako je bilo propisano, krenuti 1. srpnja. Predložen je novi rok – 1. siječnja 2023., pokazuje e-savjetovanje o izmjeni Pravilnika o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika te o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera koje provodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kako u obrazloženju navode, s obzirom na situaciju vezanu uz bolest Covid 19 nisu provedene sve planirane aktivnosti edukacije trenera i pripreme za korištenje modula eGrađevinski dnevnik.

U prvim komentarima se doznaje da je ova odgoda očekivana, iako se njome ne sprječava korištenje digitalnog načina rada za sudionike koji su spremni. Nova e-usluga, kao nova platforma za digitalno vođenje procesa gradnje, naime, u funkciji je od 1. siječnja te se prema Pravilniku vodi kao elektronički zapis u programu eGrađevinski dnevnik.

Namijenjena je praćenju procesa građenja od prijave početka građenja do procesa tehničkog pregleda izgrađene građevine, tj. izdavanja uporabne dozvole.

Cjelokupni razvoj modula Građevinski dnevnik financiran je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz projekt “Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli”.

Vrijednost projekta iznosi 4,85 mil kn, a 85% sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close