‘O povećanju plaća u obrazovanju moramo razgovarati’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2015. u 13:29
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Školski sindikati nedavno su zatražili povećanje plaća za nastavnike u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima, a u slučaju izostanka dogovora najavili mogućnost štrajka.

Moramo razgovarati o povećanju plaća učiteljima i profesorima, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar, komentirajući zahtjeve sindikata za većim plaćama u obrazovanju po uzoru na nedavni dogovor o povećanju plaća za zaposlene u zdravstvu.

"Moramo razgovarati. Neki navodi nisu točni. U trenutku kada su se svugdje drugdje smanjivale plaće školstvo je dobilo 3,5 posto, 6 posto i 8 posto za učitelje, mentore i savjetnike", kazao je Mornar.

"Ono na što se sindikati pozivaju, kad se negdje drugdje vrati dodatak od 4, 8 i 10 posto, da se onda treba i ostalim resorima, to jednostavno nije tako", ustvrdio je Mornar dodavši da se kod plaća u zdravstvu radi o dodacima na drugoj osnovi.

Školski sindikati nedavno su zatražili povećanje plaća za nastavnike u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima, a u slučaju izostanka dogovora najavili mogućnost štrajka.

Povod tom zahtjevu bio je dogovor o povećanju plaća od 4 posto na račun posebne odgovornosti za zaposlene u zdravstvu, te od 2 posto za liječnike, čime im se kompenzira ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža.

Vertikala sindikata obrazovanja traži povećanje plaća pozivajući se na obvezu Vlade da zaposlenima u obrazovanju vrati dodatke od 4, 8 i 10 posto ako se ti dodaci priznaju bilo kojoj od javnih službi.

Na upit o obnovi učeničkih domova, Mornar je kazao da ona neće biti dovršena do početka školske godine jer su tek u srijedu potpisani ugovori.

"Domovi će biti završeni negdje do Božića, pa se nadam da će se studenti useliti u ovoj kalendarskoj godini", rekao je Mornar dodavši da će studenti u međuvremenu dobivati subvencije koje će moći iskoristiti za prijevoz ili stanovanje.

Mornar je također potvrdio da će se i ove školske godine financirati besplatan prijevoz učenika, jednako kao i dosad.

Komentirajte prvi

New Report

Close