O potporama samo online, a 50% korisnika starije od 65

Autor: Božica Babić , 02. studeni 2016. u 14:04
Tko se ne služi webom, neće moći do konačnih obračuna/FOTOLIA

Odluke o potporama za 2015. poljoprivrednicima dostupne samo u AGRONET aplikaciji, malo njih informatički pismeno pa su im žalbe zapravo uskraćene.

Afera s prijavljenim hektarima privatnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav radi stjecanja prava na izravna plaćanja (oko 300eu/ha) od strane pojedinih gospodarstava, no bez znanja i dozvole vlasnika tog zemljišta još se nije stišala, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi opet bi mogla dospjeti na nišan nezadovoljstva brojnih poljoprivrednika.

Naime, Agencija se na svojoj internetskoj stranici pod naslovom "Čemu služi AGRONET za korisnike izravnih plaćanja" pohvalila kako "AGRONET aplikacija predstavlja pametnu pisaću mašinu 21. stoljeća namijenjenu poljoprivredniku" te da, uz uporabu korisničkog imena i lozinke, omogućava uvid u "stanje prava na plaćanje i dostavljene odluke o ostvarenim pravima od 2012.-2015."  Isplata potpora za 2015. iznjedrila je, podsjetimo golemo nezadovoljstvo. S novim modelom konvergencije brojna gospodarstva dobila su i do 40 posto manje sredstava od očekivanih potpora. Čekali su odluke s konačnim obračunom isplaćenih potpora da bi uložili žalbu.

Odluku međutim, nisu dobili u pisanom obliku, dostupna je samo u elektronskoj verziji. S obzirom na strukturu, životnu dob i informatičku nepismenost poljoprivrednika većini je time u startu žalba uskraćena. Od 100 tisuća korisnika potpora gotovo svaki drugi stariji je od 65 godina i ne koristi nove tehnologije. Predsjednik Poljoprivredne komore Marija Brlošić usto upozorava i na veliko kašnjenje procedure postavljene od EK. Do 30. listopada 2016. Agencija je poljoprivrednike trebala izvijestiti o njihovim pravima za proizvodnu 2016. a do 30. lipnja 2017. o visini potpore koju će dobiti, a našim gospodarstvima tek sada stižu podaci za 2015.

"Hrvatska je izabrala komplicirani model, umjesto potpore po hektaru i isplate u dvije rate što je EU direktiva mi imamo 30 vrsta potpora, a novce dobivamo i kroz desetak isplata. Sve jako kasni, sustav je zagušen, neprimjeren za naše prilike i treba ga mijenjati", ističe Brlošić. I Miroslav Kovač, tajnik Udruge OPG-a Život upozorava da službeni dokument, pa tako i obračun potpora, korisnik mora dobiti u pisanom obliku. "Ovo je samo još jedan u nizu apsurda iz Agencije gdje preko koljena lome ozbiljne stvari i gaze ustavna prava poljoprivrednika", opominje Kovač. Podsjeća da je njegova udruga još 2014. uložila čak 3000 žalbi za isplate vezane uz 2013., Agencija nikome nije odgovorila.

Komentirajte prvi

New Report

Close