O ovoj prirodnoj pojavi ovisi 1,4 milijarde radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2016. u 08:12
Foto: Shutterstock

Infrastruktura koju su izgradili ljudi, poput dalekovoda, željezničke infrastrukture, pa čak i autocesta, mogla bi se prilagoditi da osigurava stanište za cvjetnice i razmnožavanje i zimovanje oprašivača, poručili su znanstvenici.

Oko 1,4 milijarde radnih mjesta u svijetu i tri četvrtine svih usjeva ovisi o oprašivačima, upozorili su znanstvenici o velikoj opasnosti za ljudsku dobrobit, ukoliko se broj pčela i leptira bude nastavio smanjivati.

"Svjetske zalihe hrane, ali i radna mjesta su u opasnosti, osim ako se hitro ne pokrenu akcije kako bi se zaustavio pad oprašivača na svjetskoj razini", naveli su u ponedjeljak u priopćenju znanstvenici Sveučilišta u Readingu, koji sudjeluju u globalnom istraživanju tog problema.

Oprašivanje je važno za oko tri četvrtine važnih vrsta usjeva, uključujući i većinu voća, sjemenki i orašastih plodova, te visokovrijedne kulture kave, kakaa ili uljane repice. Godišnja korist oprašivača u poljoprivredi iznosi od 222 do 545 milijardi eura, naveo je istraživački tim u izvješću.

"U poljoprivredi je zaposleno 1,4 milijardi ljudi, što je oko trećine svjetske ekonomski aktivne radne snage", stoji u izvješću objavljenom u časopisu Nature. "To je posebice važno za najsiromašnije svjetske ruralne zajednice, a njih 70 posto oslanja se na poljoprivredu kao glavni izvor prihoda i zapošljavanja", istaknuli su. 

Kukci su najveći oprašivači – pčele, leptiri, moljci, ose i kornjaši – ali biljke oprašuju i ptice, šišmiši i gušteri, a neke usjeve vjetar.

Autori istraživanja pozvali su na mjere koje bi oprašivače zaštitile od negativnih nuspojava intenzivne poljoprivrede.

Mjere bi mogle uključivati ​​korištenje prirodnih predatora štetnika umjesto pesticida, sadnju trake cvijeća među poljoprivrednim kulturama, plodored usjeva u koji su uključene cvjetnice, te obnavljanje divljih cvjetnih staništa o kojima ovise oprašivači.

Infrastruktura koju su izgradili ljudi, poput dalekovoda, željezničke infrastrukture, pa čak i autocesta, mogla bi se prilagoditi da osigurava stanište za cvjetnice i razmnožavanje i zimovanje oprašivača, poručili su znanstvenici.

Komentirajte prvi

New Report

Close