O kandidaturama za čelna mjesta EU: Nikad ne znate što će se sve dogoditi

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2019. u 09:09
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

U emisiji A sada Vlada HTV-a premijer Andrej Plenković komentirao je medisjke napise prema kojima se, u pregovorima za prvog čovjeka Europske komisije, spominje njegovo ime i ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

O ulasku Hrvatske u ERM2: Stvari idu jako dobro

Vezano za pripreme za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM2) i u eurozonu kazao je kako je održao niz sastanaka u Bruxellesu. Svi ključni čelnici su u kontekstu prihvaćanja našeg pisma u kojemu radimo prvi korak. Mislim da smo napravili jako dobre konzultacije. Pismo bi trebalo uputiti idući tjedan. Stvari idu dobro, izvijestio je premijer.  

Od 1. siječnja četvrti krug porezne reforme

Obzirom na rast BDP-a u emisiji je postavljeno i pitanje daljnjeg poreznog rasterećenja. "Mi ćemo tim smjerom nastaviti. Postoji radna skupina i gdje bude prostora ići ćemo u daljnja rasterećenja. Mislim da je to dobro", najavio je Plenković koji je potom naglasio važnost reformi, naročito mirovinske. Upravo zbog nje, dodao je podignut je rejting Hrvatskoj. Potvrdno je odgovorio na pitanje da bi četvrti krug porezne reforme trebao krenuti od 1. siječnja 2020. a PDV ide s 25 na 24 posto. Taj je zakon, dodao je – već donesen, objavio je HRT.

O Danu državnosti: Za nas je 30. svibnja ključan

– Važno je kad su neradni dani, kad ima mogućnosti za spajanje i provođenje više vremena s obitelji, no kod Dana državnosti je poanta na identifikaciji s datumom 30. svibnja. Ja smatram, a i mnogi s kojima sam razgovarao da su oba datuma i 30. svibnja i 25. lipnja referentni za hrvatsku povijest i da ih moramo poštovati. Međutim, svi datumi koji su van školskog kalendara, osim Dana pobjede – se vrlo teško identificiraju. Moramo se vezati na jedan datum. Danas je to 25. lipnja, ali je 30 svibnja puno primjereniji, kazao je Plenković. Pritom, ne bismo povećavali broj neradnih dana, treba gledati na ekonomiiju. 

Marija Pejčinović Burić na čelu Vijeća Europe? 

– Obavili smo jako dobar posao. Dobili smo respekt prema koandidatkinji, ali i prema državi. Čestitam ministrici. Imali smo dobru kampanju. Ona bi bila druga žena u povijesti VE-a na dužnosti glavne tajnice. Borba je vrlo neizvjesna, rekao je Plenković. 

Još bez dogovora o novim čelnicima EU institucija

– Ništa još nije ispregovarano. Cilj nam je da Manfred Weber dobije mogućnost da vodi Komisiju. EPP je relativni pobjednik izbora i da je riječ o nacionalnim izborima ne bi bilo nikakvih problema. Međutim, na EU nivou moramo fukcionirati na bazi velike koalicije. Ono što frustrira druge političke stranke, a paralela se može povući i s Hrvatskom je to što EPP na pojavnoj razini ima i predsjednika Vijeća, Komisije i Parlamenta, rekao je. 

Komentirajući napise da se u pregovorima spominje njegovo ime i ime predsjedniceKolinde Grabar Kitarović kazao je kako možemo biti zadovoljni. Ako se Marija Pejčinović Burić spominje kao Glavna tajnica VE-a, ako se spominje da hrvatski premijer ili predsjednica mogu obnašati najveće funkcije u EU-u to je gotovo nevjerojatno nakon samo 6 godina članstva. "Mi nismo bili kandati za ta mjesta, ali kako se sve odvija – nikad ne znate što će se sve dogoditi", zaključio je premijer, javlja HRT.

Komentirajte prvi

New Report

Close