Capak: Dosad je prijavljeno 20-ak nuspojava nakon cijepljenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2021. u 13:22
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Istaknuo je da cjepivo tvrtke Moderna je logistički jednostavnije za skladištenje i prijevoz u odnosu na Pfizer/BioNTechovo cjepivo, jer je jednostavnije za skladištenje.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je u četvrtak da bi Hrvatska, ako se krajem siječnja odobri i treće, Oxfordsko cjepivo na podrčju Europske unije, mogla procijepiti veći dio populacije do kraja drugog kvartala 2021. godine.

“Jučer je u Europskoj uniji registrirano Modernino cjepivo, koje smo naručili u milijun doza. Nadamo se da će do kraja siječnja biti registrirano i Oxfordsko cjepivo, kojeg smo naručili u 2,7 milijuna doza”, kazao je Capak nakon što je održano javno cijepljenje desetero članova Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Istaknuo je da bi nakon odobrenja ta dva cjepiva, moglo očekivati da se najveći dio Hrvatske populacije mogao procijepiti u prvom i drugom kvartalu 2021. godine, dakle do ljeta.

Istaknuo je da cjepivo tvrtke Moderna je logistički jednostavnije za skladištenje i prijevoz u odnosu na Pfizer/BioNTechovo cjepivo, jer je jednostavnije za skladištenje.

“Mi se nadamo da će to olakšati postupanje na čitavom teritoriju Hrvatske, naročito za liječnike obiteljske medicine koji će onda lakše moći skladištiti cjepivo i koristiti ga duže”, kazao je Capak.

Prijavljene nuspojave su blage naravi

Ravnatelj HZJZ-a istaknuo je da je od prve primjene cjepiva do danas, Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) zaprimila je više od 20 prijava nuspojava od primjene cjepiva, no da se u najvećem broju slučajeva radi se o boli na mjestu uboda.

“To i proizvođač cjepiva navodi kao najčešće nuspojave.  Osim bola na mjestu uboda, cijepljeni su prijavili mučnine, glavobolje ili blagu temperaturu, što spada u nuspojave blage naravi”, zaključio je Capak.

Upitan boje li se kritika zašto cjepivima koja su namijenjena najrizičnijim skupinama, ipak primaju državni dužnosnici, Capak je istaknuo da su nekoliko doza cjepiva izdvojena kako bi se građanima poslala poruka o dobrobiti cijepljenja.

“Kao poruka poruka građanima da je cjepivo sigurno i da se svi trebamo cijepiti, dobro je da se odvojilo nekoliko doza, da se pokaže da je cjepivo sigurno i da nikome ne prijeti nikakva opasnost od toga i da je dobro da se svi skupa cijepimo”, poručio je.

Ističe da je 50 posto ljudi u Hrvatskoj ima čvrsto uvjerenje da će se cijepiti, ali ima i 20 do 25 posto onih koji se dvoume, pa je slanje ovakve poruke važno upravo za njih.

Komentirajte prvi

New Report

Close