Nulta tolerancija na neizdavanje računa: Porezni inspektor otkrio kakve sve isprike smišljaju prekršitelji

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2019. u 08:54
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Statistički gledano, porezni obveznici sve češće se drže propisa.

U akciji su porezni inspektori Ministarstva financija. Poreznici najavljuju nultu toleranciju na neizdavanje računa.

Viši inspektor Nenad Benković i njegova ekipa pojačano nadziru rad kafića, pekarnica, restorana, pa čak i taksista. Kontrolira se svaka kuna, uspoređuju iznosi u blagajni s onima na računima.

Pita li se poreznike oni prije svega nastupaju partnerski. Nulta tolerancija vrijedi jedino na neizdavanje računa.

''To je najteži porezni prekršaj. Vidimo već kod poreznika kod koji se ponavlja, kojima je prvi put itd.", kaže Benković za Dnevnik.hr

Nadzor se, u pravilu, obavlja daleko od očiju gostiju. "Takve naputke i imamo, da što manje remetimo rad svih objekata", rekao je Branimir Tomljenović, viši inspektor, Odjel za fiskalizaciju.

Statistički gledano, porezni obveznici sve češće se drže propisa. Samo početkom lipnja, izdano je četiri milijuna računa više nego u istom razdoblju lani.

O akcijama poreznih inspektora govori Davor Pernar, glavni porezni inspektor.

Koja su glavna opravdanja poreznih obveznika kada ih nađete u prekršaju?

Ima svakakvih situacija. Bili smo na jednoj terasi u jednom objektu gdje smo putem aplikacije pratili što se događa. Kad smo htjeli platiti račun, nismo ga dobili. Opravdanje tog voditelja bilo je: To je prvi, majke mi, ovaj dan. Rekli smo mu da apsolutno ništa nije kucao taj dan, da smo ga pratili cijelo vrijeme. Bio je zatečen, pa se priča okrenula.

Nedavno je bio slučaj u Osijeku kada su inspektori ušli u kafić i ondje obustavili rad. Treba li se to raditi?

Mislim da je to neki izolirani slučaj. Nisam ni čuo za njega. Mogu reći da u velikoj većini slučajeva obični ljudi ni ne primijete da je u tijeku porezni nadzor. To je naputak našeg središnjeg ureda.

Na meti su vam i pekare i taksisti. Kakva su iskustva s taksistima?

Ne bi ih izdvojio kao problematičnu skupinu. Kad imamo ciljanu akciju prema taksistima, ono što napravimo u deset minuta smo napravili. Oni odmah dalje javljaju radio vezama kolegama, tako da dalje nema smisla.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Otac fiskalizacije, još nije dobio službenu povijesnu zahvalu za svoj rad.

Jaooo kad bi poreznici bili tako revni pa istraživali porijeklo imovine… svih ovih koji su zaboravili da imaju dodatne kvadrate, pa ih kao slučajno nisu prijavili u imovinsku karticu.. ili se vode na kumove, familiju bližu, daljnju… ili offshore firme :)) pa di bi nam bio kraj sa tolikim prihodima u proračunu od kazni ako ne mogu dokazati od kojeg kapitala su to napravili 🙂

Mogli bi kad završi sezona se prebaciti na ta pitanja za takvu ekipu :))))

INA, misliš pumpe? HT ? Pa kod njih ni lipa ne može proći bez računa.

New Report

Close