NRS već osam godina na silaznoj putanji

Autor: Ana Blašković , 01. ožujak 2021. u 22:00
HNB je od početka 2020. preuzeo računanje NRS-ova vezanih uz euro i kunu/GORAN STANZL/PIXSELL

NRS odražava cijenu izvora financiranja na domaćem tržištu, trošak koji banke plate za štednju klijenata i druge izvore novca.

Nacionalna referentna stopa (NRS), jedan od ključnih faktora za računicu promjenjivih kamatnih stopa na kredite i štednju, nastavlja pad osmu godinu premda je zadnjih nekoliko kvartala usporen.

U zadnjem tromjesečju 2020. šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu, dva najčešća indeksa u ugovorima o kreditima, smanjeni su 0,02 postotna boda, objavila je Hrvatska narodna banka koja je od početka 2020. preuzela njihovo računanje.

NRS odražava cijenu izvora financiranja na domaćem tržištu, trošak koji banke plate za štednju klijenata i druge izvore novca.

Podatke od banaka prikuplja HNB te četiri puta godišnje računa visinu te stope koja je, po zakonu, jedna od nekoliko referentnih temelja za kalkulaciju promjenjive kamatne stope. Od 24 indeksa NRS-a koji HNB računa, u zadnjem tromjesečju svi su smanjeni u odnosu na prethodna tri mjeseca.

“I dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima – 6M NRS1 EUR (šestomjesečni NRS za euro) i 6M NRS1 HRK (šestomjesečni NRS za kune), su smanjeni u četvrtom kvartalu, oba za dva bazna boda (0,02 postotna boda).

Sada 6M NRS1 EUR iznosi 0,12% a 6M NRS1 HRK 0,15%”, ističu iz HNB-a

Pad NRS-a reflektira višegodišnji trend pada kamatnih stopa čemu su se banke prilagodile snažnim rezanjem kamata na depozite.

Komentirajte prvi

New Report

Close