Novosel: ‘Radnici Coninga trebaju početi dobivati plaće’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2013. u 15:35
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Novosel je podsjetio da je tvrtka od 1. travnja u postupku predstečajne nagodbe i da bi radnici trebali redovito primati plaće.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel rekao je danas u Varaždinu da radnici Coninga trebaju početi dobivati plaće budući da je pokrenut postupak predstečajne nagodbe, te da taj postupak nema smisla ako tvrtka ne može podmirivati svoje obveze.

Mladen Novosel i predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Ivan Kovačević održali su danas u Varaždinu sastanak s radnicima Coninga, koji su već tri mjeseca u štrajku na kojem su se dogovorili o daljnjim akcijama.

Iako su nakon sastanka sazvali konferenciju za novinare, predsjednik SGH samo je najavio sastanak s upravom u ponedjeljak.

"Održali smo sastanak sa štrajkaškim odborom i povjerenstvom sindikalne podružnice i idemo s određenim prijedlozima prema upravi Coninga u ponedjeljak. Više ne možemo reći, jer nam je prvi cilj osigurati egzistenciju radnika koji su u štrajku već tri mjeseca", istaknuo je Kovačević.

Novosel je podsjetio da je tvrtka od 1. travnja u postupku predstečajne nagodbe i da bi radnici trebali redovito primati plaće.

Pokretanjem predstečajne nagodbe tražbine radnika ostaju i one nisu predmet odricanja. Ako predstečajna nagodba uspije, one će biti isplaćene radnicima, a ako ne uspije, ide se u stečaj i radnici će u stečajnom postupku potraživati ono što im pripada. Ono što je ključno jest da od 1. travnja radnici moraju dobiti plaću, i to moramo riješiti u ponedjeljak s upravom, objasnio je Novosel.

Poručio je i da će onaj tko prezume tvrtku, tko uđe u vlasništvo ili tko sastavi novu upravu morati radnicima isplatiti njihove tražbine te da predstečajna nagodba nema smisla ako se ne mogu podmirivati predstečajne obveze, a to je isplata plaća.

Oko stotinu radnika Coninga u štrajku je već tri mjeseca zbog neisplate plaća od srpnja prošle godine. U međuvremenu uprava tvrtke uspjela je pokrenuti postupak predstečajne nagodbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close