‘Novim obračunom PDV-a većina obrtnika će smanjiti poslovnu aktivnost’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2013. u 19:21
Guliver/Tinkstock

HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad izrazio je danas nezadovoljstvo prijedlogom novog obračuna i plaćanja PDV-a .

HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad izrazio je danas nezadovoljstvo prijedlogom novog obračuna i plaćanja PDV-a jer procjenjuje da će većina obrtnika u Hrvatskoj kojima djelatnost nije trgovina znatno smanjiti poslovnu aktivnost u korist uvoza i trgovine, ako ne i ugasiti je.

"Novim obračunom i plaćanjem PDV-a većina obrtnika u RH kojima djelatnost nije trgovina znatno će smanjiti svoju poslovnu aktivnost u korist uvoza i trgovine, ako ne i ugasiti je, pa se HDZ protivi donošenju spomenutih mjera naprečac i bez jasnog predviđanja njihova učinka", ističe u priopćenju HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad. Smatra da se tom "mjerom" fiskalne politike dodatno opterećuje dio gospodarstva koji koalicijska vlada ne bi smjela "grubo zanemariti i zapostaviti".

"Očito je kako je jedina briga zakonodavca kratkoročno napuniti državnu blagajnu ne sagledavajući činjenicu da će se to vrlo skoro negativno odraziti na ionako tešku gospodarsku situaciju", drži HDZ i ističe kako obrtnici zajedno s malim i srednjim poduzetnicima trebaju biti pokretač razvoja hrvatskoga gospodarstva. Podsjeća i da, po načelima oporezivanja PDV-om, obrtnici koji su u sustavu jednostavnog knjigovodstva, a takvi uglavnom prevladavaju, PDV obračunavaju i plaćaju prema naplaćenoj realizaciji.

"Prijedlozi dijela vlade da plaćaju PDV prema nastanku poslovnog događaja, a ne prema načelu 'blagajne' (naplate), obrtnike bi izjednačili s ostalim poduzetnicima u pitanju PDV-a, ali bi mnogima donijeli teškoće i možda propast. Nesmotreno je svrstavati obrtnike u takav položaj a da se nije povela briga o izmjenama i dopunama sustava oporezivanja dohotka i tako pokušalo amortizirati za većinu obrtnika nepovoljan financijski učinak zbog obračuna i plaćanja PDV-a prema fakturiranoj realizaciji.

Naime, obrtnici će po pitanju PDV-a biti izjednačeni s ostalim poduzetnicima iz sustava poreza na dobit, ali će i dalje biti neravnopravni po visini stope poreza na dohodak", upozorava HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad.

Komentari (11)
Pogledajte sve

@ tomislav5689,
i šta si još zaključio iz mog avatara ?
Da mi je rit slana ?
Moj avatar prikazuje anđela koji čuva djecu , i ništa više .
I to je to .

@Pero7, sudeći po tvom avataru, rekao bih da zbog takvih poput tebe porezni obveznici ove države moraju isplatiti barem pola milijarde kuna za obveze prema katoličkoj crkvi, a i ostalim vjerama.
Crkva ima:
* nagrade/plaće za svećenike
* plaće za vjeroučitelje
* plaćene režije za crkvene objekte
* prihode od vlasništva za nekretnine
* dobrovoljna davanja građana
* donacije iz inozemstva
* oslobašenje od poreza
* naplatu svih usluga od vjernika
* humanitarnu pomoć
* …
Kada će na vlast biti izabrani oni koji će okončati ovu ludost. Država ne smije imati dužnosti prema vjerskim zajednicama osim one da ih štiti i drži ravnopravnima. Građani trebaju dobrovoljno odlučivati kome će davati svoj novac, a kome neće.

e I ja sam glasao za kukuriku i podržavam ih i dalje i nadam se da nikada više nećete doći u priliku opet krasti uz podršku nazadnjaka i crkve.

@ zvonkac ,
A ti si taj koji je glasao za Kukuriku koaliciju ?
I još javno priznaješ ?
Umjesto da se sramiš i šutiš ?

A Kukuriku koalicija još uvijek štiti svoje lopove .
I sada su Slovencima poklonili Hrvatske miliarde u vrijednosti Pelješkog mosta ,
nisu još procesuirali Ostojića,
nisu procesuirali Jakovinu,
nisu procesuirali Čačića ,
nisu procesuirali one koji su MOL-u prodali 25 % INE za 10 % vrijednosti…
Pa ne braniš ih valjda ?

Hrvatska je valjda jedina zemlja na svijetu koja želi naplatiti porez prije nego se poslovni subjekt uspio naplatiti a da nikoga nije briga hoće li se taj poslovni subjekt ikada naplatiti.

Ako želite pomoći, onda neka jednostavno porezna uprava preuzme neplaćene fakture starije od 6 mjeseci, obrtnicima uračuna te iznose u PDV i doprinose, pa neka se porezna uprava pokuša naplatiti.

Ova mjera jedino što donosi je neosnovani priljev novaca u državni proračun, i politici privremeno daje predaha kako ne bi morali krenuti sa stvarnim reformama.

Obrtnici su već ionako previše riskirali, i vjerujem da će veliki broj jednostavno staviti obrte u mirovanje, ili će drastično smanjiti posao jer neće biti u stanju financirati i državu i kupce.

Posao koji se uz dogovorno čekanje naplate mogao odraditi (primjerice na obali se poslovi odrađeni zimi naplaćuju u sezoni) više se neće odrađivati, ili će se odraditi na “crno”.

New Report

Close