Novigradski turizam ostvario još jednu rekordnu sezonu

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2015. u 12:15
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Treću godinu zaredom Novigrad je ostvario odličan turistički rezultat i s prvim danom rujna došao do brojke od milijun ostvarenih noćenja.

Treću godinu zaredom Novigrad je ostvario odličan turistički rezultat i s prvim danom rujna došao do brojke od milijun ostvarenih noćenja. Po prvi puta u povijesti turističkom Novigradu je to pošlo za rukom 2012. godine, kada je milijun noćenja dosegnuto koncem rujna, prošle se godine to dogodilo dva tjedna ranije, polovicom mjeseca, a ove godine milijunto noćenje ostvareno je na samom početku rujna, dakle 10-ak dana ranije no 2013. godine. Ukupno je od početka godine, u prvih osam mjeseci, na području Novigrada boravilo 163.230 gostiju, koji su zaključno s 1. rujna ostvarili 1.005.086 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom riječ je o približno istom broju gostiju, koji su međutim ostvarili čak 11 posto više noćenja nego lani.

Odlični su to turistički rezultati, posebice imajući u vidu neke od otegotnih okolnosti u kojima se odvijala protekla sezona, prije svega izrazito loše i nestabilne vremenske prilike, koje su obilježile dobar dio glavne turističke sezone. Tu je i održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu koje nužno utječe na turistička kretanja, kao i pomicanje termina praznika u nekim nama važnim emitivnim tržištima, što je i ove godine uzrokovalo famoznu „srpanjsku rupu“. Spomenute okolnosti, pored nekolicine drugih faktora, dobrim su djelom utjecale na nažalost negativne turističke trendove destinacija u okruženju, pa ostvareni rezultati novigradskog turizma tim više dobivaju na značenju i težini.

Kad govorimo o ostvarenim noćenjima, onda treba istaknuti kako najveći udio, čak 39 posto odnosno 391 tisuću noćenja, tradicionalno bilježe gosti iz Slovenije. Slijede zatim Nijemci s 20-ak posto udjela i gotovo 200.000 ostvarenih noćenja, Austrijanci s 132.000 noćenja (13 %), Talijani sa 63.350 ostvarenih noćenja (6 %), Nizozemci s 42.000 noćenja (4 %), te domaći gosti koji su ostvarili 36.300 noćenja (3,6 %). Najveće povećanje u broju noćenja ostvarili su upravo domaći gosti, i to za čak 59 posto, a značajan porast bilježe i Nizozemci s 19 posto, te Slovenci s 13 posto više noćenja, dok porast bilježe i Austrijanci (9 %), Nijemci (6 %) i Talijani (4 %).

Vrijedi spomenuti kako su gosti u Novigradu u prosjeku boravili 6,2 dana, a zanimljivo je istaknuti još jedan slikoviti podatak, koji dodatno ilustrira značaj ostvarenih brojki. Naime, Novigrad će do kraja godine ostvariti oko 270 noćenja po stanovniku, što ga svrstava u sam vrhu jadranskih turističkih odredišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close