Novi Zakon o plinu u četvrtak napokon na Vladi

Autor: Darko Bičak , 15. siječanj 2018. u 22:01
Javna rasprava završila o ovom zakonu završila je pred Božić/Davor Puklavec/PIXSELL

Bez podzakonskih akata nema poštene utakmice na tržištu, kažu u branši.

Nacrt novog Zakona o tržištu plina u četvrtak bi trebao biti pušten u Vladinu, a zatim i u saborsku proceduru.

Naime, javna rasprava o jednom od ključnih regulatornih dokumenata hrvatskog energetskog tržišta završila je pred Božić, a nakon toga se krenulo u evaluaciju pristiglih prigovora. Na sam tekst nacrta novog zakona se oglasilo nekoliko igrača na tržištu. Pojedinačno su najveće prigovore imali u RWE-u gdje smatraju da je čitav Zakon preopćenit i da neće napraviti pomak u liberalizaciji tržišta, a takvog stava su i sada.

Njihovi prigovori se odnose na ulogu i način određivanja opskrbljivača na veleprodajnom tržištu (OVT) plina, način rezervacije i korištenja kapaciteta skladišta plina, metodologiju utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu te utvrđivanje referentne cijene na veleprodajnom tržištu. Problematični su im i mehanizmi sprečavanja zloporabe OVT te terminski plan donošenja zakona, općih akata i metodologije.

Predlagatelj je djelomično uvažio RWE-ove primjedbe za terminski plan donošenja zakona i pratećih podzakonskih akata, iako u ovom operateru dodaju da su im svi obećani rokovi dati neslužbeno. Ključne poluge liberalizacije tržišta: Pravila raspodjele korištenja skladišta plina kao i metodologija utvrđivanja tarifnih stavki za javnu uslugu u opskrbi bi se trebali urediti podzakonskim aktima u roku od tri mjeseca od donošenja ovog zakona, a najkasnije do 1. travnja kad počinje utiskivanje plina u podzemno skladište.

Komentirajte prvi

New Report

Close