Sustav koji će učenicima i roditeljima bitno olakšati školovanje

Autor: Ivan Tominac , 16. siječanj 2020. u 13:59
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Sustav omogućuje i sklapanje ugovora o naukovanju.

Učenici koji upisuju programe obrazovanja za obrtnička zanimanja moraju prije samog upisa pronaći mjesto za naukovanje odnosno praksu, a sve kako bi teorijska znanja mogli pretočiti u vještine svog budućeg zanimanja. 

Nekada je za tako nešto, ako škola nema ugovore s određenim poslovnim subjektima, nerijetko trebalo potrošiti dane i dane, a danas se do mjesta naukovanja moći doći kroz sustav eNaukovanje.

''Izmjenama Zakona o obrtu koje su na snagu stupile 1. siječnja 2020. propisano je da će putem ove aplikacije evidenciju i verifikaciju ugovora o naukovanju preuzeti Hrvatska obrtnička komora. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta trenutno prilagođava aplikaciju za korištenje od strane Hrvatske obrtničke komore, odnosno područnih obrtničkih komora. Pozdravljamo vraćanje ovlasti evidencije ugovora o naukovanju Hrvatskoj obrtničkoj komori te smatramo da će se evidencija i verifikacija olakšati s obzirom da će se provoditi u područnim obrtničkim komorama na razini županija'', rekli su iz Hrvatske obrtničke komore.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sustavom eNaukovanje omogućilo je učenicima i njihovim roditeljima pronalazak prakse u samo nekoliko klikova. U padajućem izborniku bira se zanimanje, županija i grad te se tako dolazi do rezultata odgovarajućih radilišta i broju slobodnih mjesta po željenom.

Nadalje, sustav olakšava sklapanje ugovora, a blagodati digitalne transformacije stavlja u prvi plan.

''Ugovori o naukovanju se evidentiraju na način da se putem aplikacije uzme broj ugovora te se ugovor dostavlja u nadležno ministarstvo na provjeru i verifikaciju. Pozdravljamo vraćanje ovlasti evidencije ugovora o naukovanju Hrvatskoj obrtničkoj komori te smatramo da će se evidencija i verifikacija ugovora, što je najvažnije, olakšati za učenike i njihove roditelje s obzirom da će se provoditi u područnim obrtničkim komorama na razini županija.'', dodali su iz HOK-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close