Novi problem: Obiteljima daju i do 500 € da na ljeto ne dolaze u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2020. u 09:30
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Nije se samo Hrvatska dosjetila poticati domaće turiste na ostanak u granicama države kako bi se novac namijenjen godišnjim odmorima tu i potrošio. Imamo novi problem vezano za sezonu. U državama iz kojih u Hrvatsku pristiže najviše turista aktivno se potiče odmor na domaćem terenu.

U utrku za goste snažno uključuju i same emitivne zemlje. Hrvatskoj su tako sada, uz Grčku, Španjolsku, Italiju, Tursku…, turističke suparnice i Njemačka, Italija, Austrija, Poljska, Češka… Popis država koje će dati sve od sebe kako bi što više domaćih turista zadržale unutar svojih granica i tako pomogle vlastitom gospodarstvu je i dulji, samo još sve vlade nisu objavile planove, piše Večernji list.

U Njemačkoj koja svijetu godišnje daje desetke milijuna turista (samo Hrvatskoj oko tri milijuna) odmor u vlastitoj zemlji nikad nije bio aktualniji. Odmor s unutarnje strane državne granice i u normalnim godinama bira oko 35 posto Nijemaca, a sada im, discipliniranima i osviještenima kakvi već jesu, neće trebati previše objašnjavati zašto je dobro da svoje eure (po)troše u svojoj zemlji. Tamošnji turistički domaćini, ne bude li eskalacije problema s koronavirusom, čak računaju da bi se pojedine njemačke destinacije mogle naći pred pravom turističkom najezdom. U Sloveniji, koja je velika uzdanica jadranskih domaćina, također se popularizira odmor u zemlji. Slovenska vlada priprema i turističke vaučere za poticanje domaćeg turističkog prometa. Mađari, koji već niz godina u tome imaju iskustva i koje Hrvatska donekle kopira uvođenjem CRO kartice, pak, povećavaju iznose koje poslodavci zaposlenicima mogu uplatiti na SZÉP kartice, a smanjuju i doprinose koji se plaćaju na te iznose.

Već sada se spominje mogućnost vaučera koji bi se davali zaposlenicima za korištenje godišnjeg odmora u Češkoj i koji se ne bi oporezivali. Vrijednost tog vaučera bila bi oko 400 eura. Do kraja svibnja znat će se hoće li i Talijani dobivati financijsku potporu da provedu godišnji odmor u svojoj zemlji. Razgovara se o iznosima od 300 do 500 eura za aranžman s najmanje tri noćenja u nekoj talijanskoj destinaciji. Najave o uvođenju vaučera za domaće turiste stižu i iz Poljske.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poslovni.hr zutilo gore od 24sata.hr…

New Report

Close