Novi plan za Kampus, ondje seli i ZICER?

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 12:59
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Također, gradili bi se laboratoriji za istraživanja i razvoj te smještaj za doktorande i strane studente koji sudjeluju u programima razmjene.

Projekt kampusa na Borongaju ponovno je aktualan. Aktualizirali su ga novi rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić te Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik. Pokretanje razgovora o projektu najavili su na obilježavanju dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

”Moramo raditi na unaprjeđenju suradnje s Gradom Zagrebom te iznaći rješenje kako kvalitetno pokrenuti Sveučilišni kampus Borongaj”, rekao je Lakušić.

Tomašević je pak uvjeren da će ova politička garnitura projekt uspješno i realizirati. “Projekt nije zaživio jer nije bilo dobre suradnje države, Grada i sveučilišta. Vjerujem da sada imamo konstelaciju te da postoji politička volja sva tri aktera”, rekao je. O iznosu vrijednosti projekta nije htio nagađati jer još mnogo toga treba definirati. No ono što se pouzdano zna jest da je riječ o dugoročnom i velikom projektu za koji prije svega treba osigurati prostorno-plansku pripremu.

”Potrebno će biti produžiti Vukovarsku, a onda i tramvajsku prugu sve do Borongaja. Bit će potrebno napraviti i novi podvožnjak kojim bi kampus dobio izlaz na Mandlovu ulicu. Vjerujem da bi HŽ Infrastruktura treba premjestiti željezničku stanicu”, nabrojao je zagrebački gradonačelnik.

A na prostoru danas relativno zapuštenog prostora trebale bi niknuti zgrade novih fakulteta, pa i one namijenjene privatnom sektoru. Također, gradili bi se laboratoriji za istraživanja i razvoj te smještaj za doktorande i strane studente koji sudjeluju u programima razmjene. U konačnici, najavio je, ideja je da na Borongaju svoju zgradu dobije i Zagrebački inovacijski centar – ZICER, koji bi bio premješten s Velesajma.

Komentirajte prvi

New Report

Close