Novi korak u izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Amerikom

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2020. u 22:00
Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst/D. Puklavec/PIXSELL

Sporazum će pružiti dodatnu pravnu sigurnost poreznim obveznicima, poglavito onima s dvostrukim državljanstvom.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst uručio je Vladi prijedlog nacrta Sporazuma između SAD i Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, priopćeno je iz Vlade.

Sporazum će pružiti dodatnu pravnu sigurnost poreznim obveznicima, poglavito onima s dvostrukim državljanstvom, spriječiti dvostruko plaćanje poreznih obveza, te ih zaštititi od eventualnih diskriminatornih postupaka.

Također će uspostaviti mehanizme za suradnju poreznih službi Hrvatske i SAD i rješavanje nejasnoća i nesporazuma koji mogu nastati kroz primjenu Sporazuma, navodi se.

“Predloženi Sporazum još je jedna potvrda jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a”, ističu iz Vlade. Sad slijede pregovori u ovoj godini, a nositelji će biti ministarstva financija.

“To je “priča” stara već više od dva desetljeća, podsjetio je ministar financija Zdravko Marić, zahvalivši i američkoj strani, kolegama u njihovom ministarstvu te u veleposlanstvu u Hrvatskoj što je napravljen taj iskorak.

“S naše strane može se očekivati maksimalna efikasnost i nadamo se uspješnom razrješavanju tog važnog problema, koji će olakšati i našim i američkim poduzetnicima i građanima”, rekao je Marić. Hrvatska dosad ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s oko 65 država.

Komentirajte prvi

New Report

Close