Novi igrači zauzeli 55% tržišta prijevoza roba

Autor: Bernard Ivezić , 29. rujan 2019. u 21:59
Teretni promet željeznicom kontinuirano raste, Foto: F. K./PIXSELL

Hakom u 2. kvartalu zabilježio pad putničkog prometa 3% i rast teretnog 12%.

Na hrvatskim prugama u drugom je tromjesečju ove godine prevezeno čak 56 posto robe više nego prije četiri godine objavio je regulator tog tržišta Hakom. U odnosu na isto razdoblje lani rast je 12 posto, a kad se pogleda prva polovica godine u cjelini penje se na 15 posto.

Teretni je promet željeznicom u Hrvatskoj, naime, u kontinuiranom rastu. Štoviše u Hakomu navode da je uz rast teretnog prijevoza zabilježen i porast korištenja gotovo svih drugih željezničkih usluga. Iznimka je jedino putnički prijevoz gdje su se nastavili negativni trendovi iz proteklog razdoblja.

“Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza u drugom tromjesečju 2019. broj prevezenih putnika manji je za tri posto u odnosu na drugo tromjesečje 2018. godine”, pojašnjavaju u Hakomu. Povećanje teretnog prometa osjeti se i u tonaži. Broj tonskih kilometara u drugom tromjesečju veći je za 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vjetar u leđa tržištu dala je liberalizacija prometa pa, kako navodi Hakom, upravo novi teretni prijevoznici sada drže 40% udjela u tonskim kilometrima u drugom tromjesečju i 55% udjela u prevezenoj robi što je rast od 7% u odnosu na lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close