Novi glavni trg vrijedan 10 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2017. u 11:44
Foto: Dušan Mirković / Pixsell

Ovo je novi uspjeh Grada Pleternice, koji je prošle godine sudjelovao na natječaju INTERREG-IPA, u kojemu osim Hrvatske sudjeluju i BiH i Crna Gora.

Već proglašen top-gradom, koji je među prvih deset gradova Hrvatske u privlačenju europskih i fondovskih sredstava, Grad Pleternica dobio je odobrenje za sudjelovanje u novom projektu koji se financira novcem EU.

Ovaj put radi se o projektu prekogranične suradnje, u kojemu iz BiH sudjeluje Tomislavgrad, a ukupna vrijednost projekta veća je od 17,5 milijuna kuna. Dio koji će pripasti Pleternici veći je od 10,5 milijuna kuna, a cijelu investiciju prati s 85-postotnim udjelom, uz što će Grad Pleternica uložiti oko 1,5 milijuna kuna svojih sredstava.

– Ovo je novi uspjeh Grada Pleternice, koji je prošle godine sudjelovao na natječaju INTERREG-IPA, u kojemu osim Hrvatske sudjeluju i BiH i Crna Gora. Projekt je odabran za financiranje u 2017. godini, zajedno s Općinom Tomislavgrad. Kako je Grad Pleternica zaštitio ime Muzej bećarca, Općina Tomislavgrad zaštitila je ime Muzej gange hajdučke družine, što je kao nematerijalna kulturna baština dobilo potporu Europe. U projektu je predviđena gradnja infrastrukturnih objekata, pa će od 1. travnja krenuti projekt kojim će Pleternica dobiti novi gradski trg, veličine 3800 kvadrata, na prostoru današnje tržnice.

Izgradit će se nova turistička infrastruktura trga, centar za posjetitelje i amfiteatar za organizaciju raznih manifestacija te zgrada Muzeja bećarca. Projekt je izradio poznati arhitekt Andrija Rusan – istakla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. Sve se gradi u fazama, a za konačno rješenje očekuju i potporu hrvatskih ministarstava.

Andrija Rusan dobitnik je i nagrade za arhitektonsku izvedbu Groblja Krista Kralja u Požegi. Uz osobno zadovoljstvo što njegov projekt dobiva realizaciju u Pleternici, ističe i dugoročni aspekt tog projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close